• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 10 juli 2011: Hoogerland belandt in de prikkeldraad

  Video player inladen...
  0 / 0
  In onze dagelijkse kijk naar het Tour-verleden komen we vandaag uit bij de Tour van 2011 en het drama van Johnny Hoogerland. Een auto van France Télévisions verknalde de dag- en bollendroom van de Nederlandse Tour-debutant van het toenmalige Vacansoleil.

  In de negende etappe, tussen Issoire en Saint-Flour, zat Hoogerland samen met Flecha, Voeckler, Casar en Luis Leon Sanchez mee in de goeie ontsnapping in een middengebergterit.

  De vijf zouden strijden om de dagzege én Hoogerland verzekerde zich onderweg van de bollen, maar een volgauto van de Franse tv zorgde voor een onwaarschijnlijke ontknoping.

  De auto wou de kopgroep inhalen, week uit voor een boom en raakte daarbij Flecha. Die kwam ten val en nam Hoogerland mee. De Nederlander belandde in de prikkeldraad en liep stevige snijwonden op, maar hij beet door.

  Met benen vol bloed reed hij de rit uit. Samen met Flecha kreeg hij de prijs van de strijdlust. Hij kreeg ook de bollentrui om, maar kon op het podium zijn tranen met moeite bedwingen.

  Liefst 33 hechtingen kreeg hij in zijn lichaam, waardoor zijn Tour-ambities een knauw kregen. Eenmaal uit het ziekenhuis sprak hij de woorden: "Na de rustdag gaan we gewoon weer fietsen, een Zeeuw krijg je er niet zo snel onder." Hoogerland reed die Tour uit, maar kon geen brokken meer maken.

  En daarna?

  Het drama van Hoogerland in de Tour legde hem geen windeieren. Zijn val, bollentrui en aanvallende stijl maakten hem bijzonder populair in eigen land. Voor vele media - ook in het buitenland - was hij een held. Hij kreeg zelfs een eigen versie van de rock-and-roll-klassieker "Johnny B.Goode".

  Pas in 2014 trof Hoogerland een schikking met de verzekeraar van de auto die de val veroorzaakte.

  Sportief reed hij een sterke Tirreno-Adriatico in 2012, waar hij vijfde werd. In het voorjaar van 2013 strooide een auto weer roet in het eten: een aanrijding op training in Spanje leverde hem vijf gebroken ribben en een gekneusde lever op.

  Dat weerhield er hem niet van om in juni het Nederlands kampioenschap te winnen in Kerkrade. In 2014 stopte Vacansoleil en stapte Hoogerland over naar Androni. Daar kon hij zijn successen niet overdoen. Eind 2016 hing hij - 33 jaar jong - zijn fiets aan de haak.

  Foto's van Hoogerland: