• home
 • video
 • pas verschenen

  Rasmussen: "Geen spijt dat ik doping heb gebruikt"

  0 / 0
  Een touretappe doet heel wat vragen rijzen. Waarom draagt Froome een gele "neuspiercing" voor de start van de rit? En wat steekt Rigoberto Uran in zijn mond net voor de sprint? En hoe zou Michaël Rasmussen, tien jaar geleden betrapt op doping in de Tour, zich nu voelen in Frankrijk? Vive le Vélo biedt alle antwoorden.

  Rasmussen: "Mijn dopingverleden is een wonde die nooit zal genezen"

  Michaël Rasmussen stond tien jaar geleden op het punt om de Tour te winnen, toen zijn ploeg hem schorste voor het missen van dopingcontroles. Pas in 2013 gaf de Deen zijn dopingverleden toe.

  "Het voelt als het gisteren was", vertelt hij aan Sammy Neyrinck. "Het is een open wonde die per dag wat kleiner wordt, maar nooit volledig zal genezen. Maar als je me vraagt of ik spijt heb dat ik prestatiebevorderende middelen heb gebruikt, dan is het antwoord: neen.”

  "Het is een kruis dat ik voor de rest van mijn leven zal moeten dragen. Dat ik altijd beter herinnerd zal worden voor wat ik niet heb gewonnen, dan voor wat ik wel heb gewonnen.”

  Gele "neuspiercing" moet Froome helpen ademen

  Een opvallend beeld voor de start van de rit naar Chambéry: gele trui Chris Froome stak een gele - hoe passend -  neuspiercing in. "Dat is om meer zuurstof te kunnen opnemen", verklaart Sven Nys. "Het is de verbeterde versie van de pleister op de neus: het zet de neusvleugels open."

  Van de hemel naar de hel: Barguil krijgt live te horen dat hij verloren heeft

  Met een gebalde vuist in de lucht bolde Warren Barguil over de streep in Chambéry. De "winnaar" kon zijn geluk niet op tijdens het interview, maar kreeg dan live te horen dat de fotofinish Rigoberto Uran had aangeduid als winnaar. "Dan is het zo", reageerde de zwaar ontgoochelde Fransman.

  Had een wondermiddel Uran aan de overwinning geholpen, want veel kijkers hadden hem voor de sprint iets in zijn mond zien steken? Uit de herhaling bleek dat het zijn oortje was dat aan zijn truitje bengelde. Bovendien was zijn derailleur kapot en moest hij op het hoogste verzet sprinten. 

  Maak kennis met Patrick Bevin, een van de vier Nieuw-Zeelanders in de Tour:

  Eric Goens ziet wielrenners sterven op loodzware slotklim:

  Vive le Vélo te herbekijken in de Videozone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU.