• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer over 1e week: "Saai? Dan ben ik op mijn tenen getrapt"

  Op de eerste rustdag in de Tour blikt Carl Berteele met José De Cauwer terug op de voorbije week. De Cauwer is het niet eens dat het vaak slaapverwekkend was en hoopt ook op meer spanning om het algemeen klassement.

  "Op mijn tenen getrapt"

  In de eerste Tour-week was er veel te doen om de zogezegd "saaie" etappes. "Toch zag je gisteren dat er aan het einde van die week heel veel slijtage was in het peloton", stelt José De Cauwer vast. "Heel veel renners hebben afgezien."

  "Er wordt ook nogal vlug over de factor hitte gegaan. Ik las enkele columnisten die klaagden over slaapverwekkende ritten. Dan ben ik toch wat op mijn tenen getrapt, want je moet het toch maar doen."

  "We willen ook allemaal een cleane wielersport. Dan moeten we dit aanvaarden. Het hoort er gewoon bij. Ik heb al een goeie Tour gezien tot nu toe."

  "Hopelijk nog geen plaatsbehoud"

  "Mijn man van de eerste Tour-week? Misschien wel Julien Vermote", vindt De Cauwer. "Je hebt ook Marcel Kittel met zijn drie ritzeges en een sterke Kwiatkowski binnen het controlerende Sky."

  "Ik twijfel of we een super Froome gezien hebben. Ik weet het niet. Het is wachten op het moment dat de andere klassementsrenners eens niet naar elkaar kijken en Froome het werk laten doen. Anders gaan ze toch weer het gelag betalen. En misschien moeten ze eens iets proberen op het vlakke of na een klim."

  "Ik hoop op een open strijd. Dat de concurrenten van Froome niet tegen elkaar rijden, maar elkaar ook eens iets gunnen. En dan Froome in het verweer. Hopelijk beginnen ze deze week nog niet met plaatsbehoud."

  "De groene trui? Als Kittel nog twee ritten wint, is het binnen. Maar ik zag Michael Matthews heel sterk bergop rijden. Die kan ook nog punten sprokkelen in de tussensprints. Hij wordt de gevaarlijkste klant voor Kittel."

  "Meer ploegen in aanval"

  Veel Belgen reden deze Tour al in de aanval, maar een Belgische ritzege zagen we nog niet. "De jongens van Wanty-Groupe Gobert hebben al voor flink wat publiciteit gezorgd. In de tweede week zullen er wel meer ploegen mee in de aanval gaan", denkt De Cauwer.

  "Elk land hoopt natuurlijk op een ritzege van een van zijn renners. Je kunt vier ritten winnen, maar voor hetzelfde geld ben je ook vier keer tweede. De Belgen zullen het moeten hebben van de "tussendooretappes". Mij maakt het niet uit welke Belg er wint."