• home
 • video
 • pas verschenen

  Clement: "Vorig jaar was ik ook al hoofdcoach, maar dan in de schaduw"

  "Ook bij Waasland-Beveren mag verliezen geen gewoonte zijn."

  Philippe Clement is bezig aan zijn eerste weken als hoofdcoach. Met Waasland-Beveren klopte hij afgelopen weekend ex-ploeg Club Brugge, "maar ik ben niet plots euforisch", vertelt de trainer die klaar is voor zijn eerste seizoen als T1. Of niet? "Eigenlijk deed ik bij Club ook al alles, behalve de interviews."

  "Ik ben niet euforisch na de zege tegen Club Brugge"

  Clement verliet na vorig seizoen Club Brugge, maar stond sneller dan verwacht weer oog in oog met de ploeg. “Ik dacht dat het pas in november zou gebeuren, maar het was heel leuk om iedereen terug te zien. Maar of het nu tegen Club of tegen een andere ploeg is, dat maakt niet zo veel uit. Ik wil elke wedstrijd winnen."

  En dat lukte, Waasland-Beveren klopte Club met 2-0. Is de trainer blij met de voorbereiding? "Er is op stage heel hard gewerkt. We speelden een goeie match tegen Boekarest, maar verloren door een paar verdedigende fouten. Daar heb ik de spelers op aangesproken en tegen Club Brugge gebeurde dat niet meer. Dan ben je als coach tevreden."

  "Ik heb het verlies tegen Boekarest niet gedramatiseerd en ik ben niet euforisch na de zege tegen Club. Het blijven oefenmatchen. Ik ben wel blij met waar we nu staan, maar het is jammer dat de kern nog niet volledig is."

  "Het is een bewuste keuze om het dit jaar rustiger aan te pakken op de transfermarkt. Ik wou maar 2 of 3 nieuwe spelers, maximaal 4 spelers. Maar zij moeten dan wel een echte meerwaarde zijn. Daarom duurt de zoektocht zo lang. Ik zoek nu nog een linksbuiten en een doelman, en eventueel iemand voor het middenveld.”

  "Ik hoor dat de hand van Clement nu al te zien is"

  Hoe bevallen zijn eerste weken als hoofdcoach Clement? "Dat wordt me veel gevraagd, maar het grappige is dat ik de voorbije jaren eigenlijk ook al gewerkt heb als hoofdcoach, maar dan in de schaduw. Ik deed eigenlijk alles behalve de interviews. Ik wist dus hoe het zou zijn. Het bevalt me prima."

  "Nu zal er wel meer druk zijn op mij, maar daar had ik ook nood aan. Ook als speler werd ik al sterker van druk en nieuwe uitdagingen. Ik wil mijn grenzen verleggen, daarom doe ik deze job."

  Wat voor een trainer wil Clement zijn? "Dat is moeilijk te omschrijven. Ik vind een goeie organisatie heel belangrijk. Dat alles voor iedereen heel duidelijk is. Twee jaar geleden heb ik bij Club een filosofie uitgeschreven met een aantal verdedigende en offensieve principes. Nu trek ik die lijn door naar Waasland-Beveren en de spelers pikken het sneller op dan ik had verwacht.”

  Wanneer zal de hand van Clement dan te zien zijn? "Ik hoor van de spelersgroep en het bestuur dat dat nu al het geval is. Maar dat is voor mij niet het belangrijkste. De resultaten mogen voor zich spreken. Ik wil samen dingen bereiken en samen winnen.”

  "De instelling moet anders, verliezen mag niet normaal zijn"

  Over drie weken start de competitie. Wanneer is het seizoen geslaagd voor Clement? “Als Waasland-Beveren een stabiel seizoen heeft en niet in problemen komt. Ik heb ook ambities in de beker. Ik weet hoe mooi zo'n verhaal kan zijn. Een aantal keer pieken en je kan al in de halve finales zitten. Dat zou een geweldige boost zijn voor deze club."

  "Ik denk ook dat de instelling hier anders moet. Er hing hier een sfeer van berusting. Er was te weinig geloof in eigen kunnen. Ook Waasland-Beveren zou verliezen niet normaal mogen vinden. Als je verliezen gewoon wordt, trek je jezelf naar beneden. Dan ben je niet ambitieus en kan je er niet het maximum uithalen."

  "Iedereen moet ziek zijn na een nederlaag en daar motivatie uithalen om nog harder te werken. Ik wil ook goed voetbal brengen en zo meer supporters en meer sponsors aantrekken. Zo kan de club dan opnieuw groeien. Ik wil jonge spelers laten doorgroeien en jonge Belgen kansen geven. Dat is voor mij belangrijk.”