• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 8 juli: Zabel klopt Vandenbroucke in Plumelec

  0 / 0
  Ook vandaag duiken we in de rijke Tourgeschiedenis. Onze Retour-rubriek keert 20 jaar terug in de tijd, naar 1997. Frank Vandenbroucke deed op de korte slotklim in Plumelec een gooi naar de ritzege, maar werd geklopt door Erik Zabel.

  Frank Vandenbroucke maakte in 1997 in de Tour zijn debuut in een grote ronde. Onze landgenoot was op dat moment nog maar 22, maar had zijn talent al getoond met overwinningen in onder andere Parijs-Brussel en de Scheldeprijs.

  In de eerste week krijgen de renners een marathonrit van 224 kilometer geserveerd. De Telekom-ploeg van Erik Zabel moet zijn uiterste best doen om de ontsnapte François Simon in te rekenen. Dat lukt pas als de renners al dicht bij de voet van de slotklim zitten.

  Op die klim van 2 kilometer wordt elke aanvalspoging geneutraliseerd. Tot Frank Vandenbroucke aanzet in de laatste bocht. Achter hem twijfelen Zabel, Jalabert, Riis en Brochard even, en het goudhaantje van Mapei lijkt op weg naar de ritzege.

  Maar dan versnelt Zabel toch. Hij gaat met een ultieme krachtinspanning op en over Vandenbroucke, die op de 2e plaats strandt. Zabel bewijst met zijn ritzege dat hij meer is dan een pure sprinter.

  En daarna?

  De carrière en het leven van Frank Vandenbroucke bestaan uit hoogtes en laagtes. In 1998 is hij de beste Parijs-Nice en Gent-Wevelgem. Het jaar erop schrijft hij op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik en 2 ritten in Vuelta op zijn naam. Maar daarna gaat het bergaf. In 2009 wint hij nog een rit in de Boucle de l'Artois. Later dat jaar overlijdt VDB in Senegal op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie.

  Erik Zabel van zijn kant wint in de Tour van 1997 in totaal 3 ritten en mag de groene trui mee naar huis nemen. De Duitser kroont zich 6 keer op een rij tot eindwinnaar in het puntenklassement, een record. Hij hing zijn fiets aan de wilgen in 2008. In 2013 biechtte Zabel op dat hij in zijn carrière regelmatig doping gebruikte.