• home
 • video
 • pas verschenen

  Bergkoning Robert Millar heet nu Philippa York

  In 1984 was Robert Millar de sterkste klimmer in de Ronde van Frankrijk.

  0 / 0

  In 1984 was Robert Millar de sterkste klimmer in de Ronde van Frankrijk.

  De Britse oud-renner Robert Millar (58) is een zij geworden. De bergkoning uit de Tour van 1984 heet nu Philippa York.

  "Ga nu door het leven als Philippa"

  De geruchten over de geslachtsverandering van Robert Millar doen al jaren de ronde. Nu bevestigt de Schot het verhaal met een foto op de wielerwebsite cyclingnews.com.

  "Bij het begin van dit millennium zijn ikzelf en de mensen rondom mij aan een reis begonnen. Het eindpunt van die reis is bereikt. Al geruime tijd ga ik door het leven als Philippa York", schrijft de voormalige renner.

  Na zijn afscheid van het peloton in de jaren 90 leek Millar van de aardbol verdwenen. "Gelukkig is de publieke opinie over transgenders de laatste jaren veranderd. Dat wordt nu beter aanvaard."

  York is het wielrennen altijd blijven volgen. De voorbije jaren schreef ze - onder de naam van Robert Millar - voor cyclingnews.com. Nu zal ze ook commentaar geven voor de Britse tv-zender ITV4.

  Berggeit

  Robert Millar beleefde zijn hoogdagen in de jaren 80. In de Ronde van Frankrijk was hij goed voor 3 ritzeges, de bolletjestrui en een vierde plaats (in 1984). In de Ronde van Spanje reed hij in 1985 en 1986 naar de tweede plaats in het eindklassement. In de Ronde van Italië was Millar de beste klimmer in 1987.

  Vegetariër

  Robert Millar was geen doorsneerenner. 30 jaar geleden was hij van de eerste vegetariërs in het peloton. "Om mijn lichaam te zuiveren", vertelde hij aan onze toenmalige wielerreporter Mark Vanlombeek.