• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Branteghem: "Van Niekerk is een absurd fenomeen"

  Van Niekerk is dicht bij de grens van de 43 seconden.

  Wayde van Niekerk maakte gisteren op de DL-meeting van Lausanne indruk op de 400m. Hij liep met 43"62 een DL-record en is meer dan ooit klaar voor het WK van volgende maand. "Hij kan als eerste onder de 43 seconden duiken", zegt Cédric Van Branteghem, zelf een ex-400m-loper.

  "Het is een kwestie van tijd voor hij onder de 43 seconden loopt"

  Van Branteghem, nu meetingdirecteur van de Memorial Van Damme, denkt dus niet dat Van Niekerk al aan zijn top zit. "Hij trekt de lijn van de voorbije seizoenen door. Van Niekerk is hét nieuwe talent van de atletiek."

  "Het is een absurd fenomeen. Hij liep al onder de tien seconden op de 100m en onder de 20 seconden op de 200m en heeft het wereldrecord op de 400m. Ik denk dat we binnen een paar jaar zullen mogen zeggen dat hij de man is die op de 400m onder de 43 seconden loopt."

  "Als je ziet dat hij in Rio al heel dichtbij de grens van de 43 seconden komt (43"03, red) en met het gemak waarmee hij nu loopt, dan denk ik dat het een kwestie van tijd is. Twee weken geleden liep hij ook al een officieus wereldrecord op de 300m."

  "Hij liep Michael Johnson van de tabellen, terwijl die dat record had gelopen op hoogte en Van Niekerk gewoon op een meeting in Ostrava."

  "Van Niekerk heeft een enorme sterrenstatus"

  Wat maakt Van Niekerk zo'n superatleet? "Hij heeft een heel speciale stijl", gaat Van Branteghem verder. "Hij neemt, net als Usain Bolt, enorm grote passen en blijft toch een grote frequentie aanhouden. Hij is niet zo groot als Bolt, maar toch ook een rijzige figuur."

  "Hij kan zijn tempo en die hoge frequentie blijven aanhouden tot op het einde en zet zo ongelooflijke tijden neer. Het zette bijvoorbeeld 20 stappen minder dan Johnson tijdens diens recordrace en ging toch veel sneller."

  Is Van Niekerk de opvolger van Bolt in de atletiekwereld? "Hij is een ander type persoon natuurlijk. Bolt had naast zijn snelle tijden ook een enorm charisma en heel veel showgehalte. De 100m blijft natuurlijk het koningsnummer en spreekt meer tot de verbeelding."

  "Van Niekerk zal zeker nooit de tijden van Bolt lopen op de 100m, maar hij heeft toch een enorme sterrenstatus. Hij kan zeker één van de nieuwe sterren worden. Eén van de, zeg ik bewust, omdat we meerdere atleten zoals hem nodig hebben."