• home
 • video
 • pas verschenen

  Boren met Tim Declercq, haar drogen met Vermote en sprinten met Mister Cool

  Tim en Karel Declercq waren te gast aan Karls tafel.

  0 / 0
  Quick-Stepper Tim Declercq en zijn vader, cabaretier Karel Declercq, maakten gisteren hun opwachting in Vive le Vélo. (Her)beleef de aflevering hier, met onder meer een gesprek met pelotonmenner Julien Vermote en een middelvinger naar een fotograaf.

  West-Vlaams onderonsje: "Je hebt nog redelijk geboord"

  Wanneer Tim Declercq zijn gouwgenoten begroet voor aanvang van de rit, komt de Gerrit Callewaert in hem automatisch boven. Tegen Kortrijkzaan Julien Vermote verklapt hij dat hij "weeral een brokke aan het zweten is". Ledegemnaar Guillaume Van Keirsbulck krijgt een pluim op zijn hoed voor zijn ontsnapping en Bruggeling Jens Keukeleire wordt aangespoord om voor spektakel te zorgen. Afrondend wenst hij Marcel Kittel nog succes, zij het niet in het West-Vlaams.

  Vermote reed al meer dan 750 kilometer op kop: "Lange dagen"

  Marcel Kittel is de afwerker van dienst, maar één van de onmisbare pionnetjes in het Quick-Step-kamp is Julien Vermote. Al dagenlang ment hij met Thomas De Gendt het peloton. "Met Thomas kan ik wel even spreken, maar voorts kan je niet veel zeggen. Het zijn lange dagen."

  Naast een eersteklas knecht is Julien Vermote ook wereldkampioen ploegentijdrit. Hij heeft het met Maarten Vangramberen over die voldoening, over zijn geloof én over zijn haardroger.

  Marcel Kittel bedankt zijn controlefreak:

  Ploegleider "Mister Cool": "In de koers zijn we hebberige klootzakken"

  Nog een schakel in het succes van Quick-Step Floors is de Deense ploegleider alias verkenner Brian Holm. Sammy Neyrinck nestelde zich in het spoor van "Mister Cool, die een beetje gek is", wat enkele rake uitspraken opleverde.

  Holm geeft toe dat hij in de koers een "hebberige klootzak" is en vindt sprintetappes verre van saai: "Sprinten is voor wilde honden. Wie zich in zo'n massasprint waagt, pleegt eigenlijk zelfmoord." De ritoverwinning van Kittel viert Holm door 10 kilometer te lopen in minder dan 40 minuten.

  Allitererende Andrey Amador prijst het mooiste land ter wereld

  Een van de exoten in het Tour-peloton is de Costa Ricaan Andrey Amador. In de openingstijdrit werd hij nog knap negentiende. Voor de rubriek "De kaart" zocht Sporza hem op.

  Als chauvinistische Costa Ricaan vindt hij zijn land het mooiste ter wereld, gevolgd door Spanje. Over voetbal heeft hij minder kaas gegeten: "Ik volg het voetbal niet echt, maar supporter wel voor mijn landgenoot Keylor Navas."

  "Soms is een middelvinger op zijn plaats"

  Als uitsmijter hebben we nog een obsceen gebaar, al is die geste hier misschien wel gerechtvaardigd. In volle sprintvoorbereiding komt een Cofidis-renner in botsing met een fotograferende toeschouwer. Gelukkig kwam het peloton er zonder kleerscheuren vanaf. Of de fotocamera het overleefd heeft, is een andere vraag.

  Vive le Vélo te herbekijken in de Videozone en op VRT NU

  De integrale afleveringen en beste fragmenten van Vive le Vélo kunt u steeds herbekijken in onze videozone en op VRT NU. Vanavond schuiven Jurgen Van den Broeck en sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck bij aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.