• home
 • video
 • pas verschenen

  Backaert: "Morgen rijd ik met koolblad onder mijn helm"

  Vandaag geen hitteproblemen voor Backaert.

  Sporza.be volgt het Tour-debuut van Frederik Backaert op de voet. Vooral de hitte eiste al z'n tol bij de renner van Wanty-Groupe Gobert, maar daar past hij nu een originele mouw aan. Morgen trekt Backaert het Juragebergte in met een koolblad onder z'n helm.

  "Ik was echt slecht, er was lichte paniek"

  Frederik Backaert schoof gisteren mee in de vroege vlucht, maar dat had hij achteraf gezien misschien beter niet gedaan.

  “Gisteren was het echt een superlastige etappe. Ik voelde me echt slecht, wellicht heb ik een zonneslag gehad. ’s Avonds kon ik m’n eten niet binnenhouden, er was echt wel lichte paniek.”

  “Mijn mama moest mij geruststellen en de dokter heeft me nog wat elektrolyten gegeven. Verzorger Hans Demyttenaere heeft zelfs mijn eten tot aan m’n bed gebracht, dat heb ik nog om 2 uur ’s nachts opgegeten. Daarna heb ik geslapen met een natte handdoek.”

  "Verzorger dook veld in voor koolblad"

  Deze ochtend voelde Backaert zich al een pak beter en hij kwam de etappe zonder kleerscheuren door. Maar de Tourdebutant is toch wat voorzichtiger geworden.

  “Als ik blijf meespringen in de ontsnappingen ga ik Parijs niet halen. Vandaag reed ik met een kinesiotape in mijn nek. Dat is een speciale pleister tegen de spierpijn, maar ik gebruik het als bescherming tegen de zon.”

  “Hilaire (Van der Schueren, red.) hamert erop dat ik moet oppassen voor een zonneslag. Vandaag is mijn verzorger Hans speciaal het veld ingedoken om een koolblad te halen voor mij. Hij heeft zelfs zijn broek gescheurd toen hij over de prikkeldraad klom. Morgen rij ik dus met een koolblad onder mijn helm om me te beschermen tegen de zon.”

  "Geen apen in het Tour-circus"

  Voor Backaert is het z’n eerste Tour en dus ook z’n eerste confrontatie met het Tour-circus. “Maar wij zijn geen apen in dat circus. Ik voel heel veel respect voor de renners en alles is perfect georganiseerd. Je kan in het rennersdorp zelfs je haar laten knippen. Oliver Naesen heeft het al laten doen, misschien maak ik ook nog een afspraak.”

  En er mag ook al eens gelachen worden in de Tour. Vooral het Engels van ploegleider Hilaire Van der Schueren leidt tot hilariteit. “Als iemand de bevoorrading gemist heeft zegt hij: "No problem guys, I have “sex” (sacks) in the car.”"