• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik heb ongelofelijk veel respect voor de manier waarop Michel en José werken"

  José De Cauwer en Michel Wuyts zijn uw vaste gidsen op Eén.

  Tour-organisator ASO spaart de renners niet. Vandaag moeten de renners 213,5 kilometer afhaspelen tussen Troyes en Nuits-Saint-Georges. Sven Nys stelt zich vragen bij de ellenlange ritten in de Tour, die bovendien een weinig aantrekkelijk koersverloop kennen.
  Lange ritten in de eerste Tour-week
  2e rit203,5 km
  3e rit212,5 km
  4e rit207,5 km
  6e rit216 km
  7e rit213,5 km

  "Geen voordeel voor een attractieve wielersport"

  De Tour-renners krijgen in de eerste week 5 ritten van meer dan 200 kilometer voorgeschoteld. "Dat is echt heel veel", zegt Sven Nys in Sporza Tour op Radio 1.

  "Het is ook een jammer gegeven voor het koersverloop, want dat ligt muurvast. Het is zeker geen voordeel voor een attractieve wielersport."

  "Ik ben een voorstander van kortere ritten. Dan zullen we meer inspanningen en aanvallen zien."

  "Het is gewoon een uitputtingsslag: een gevecht met de warmte en het aftellen van de kilometers. Het is voor renners ook niet de meest aangename manier van koersen."

  "Veel kijkers haken af tijdens lange uitzending"

  Sven Nys denkt ook aan de lange televisie-uitzendingen tijdens de Tour. "Ik heb ongelofelijk veel respect voor de manier van werken van Michel Wuyts en José De Cauwer. Als ik zie hoeveel ze voorbereiden en hoe ze bezig zijn met alles in detail mee te geven..."

  "In zo'n uitzending van 3, 4 of 5 uur kun je niet alleen praten over wat er gebeurt. Dan komen al die anekdotes naar boven, maar dat vergt heel veel opzoekingswerk. Het is leuk om dat te horen, maar niet simpel om dat uren te doen."

  "Ik denk dat dit ook in het nadeel van de organisatie werkt, want veel kijkers haken op een bepaald moment in de rit af. Ze komen dan wel terug als het spannender is, maar als de koers attractiever en korter is, dan zullen ze niet weggaan van hun televisiescherm."

  "Het peloton lacht de vluchters bijna uit"

  Bijkomend gevolg van de lange opdrachten in de eerste Tour-week: de strijd om de vroege vlucht is er vaak een van zeer korte duur. De eerste aanvalspoging is meestal ook de goede.

  "Ik kijk al jaren naar de Tour", vertelt Sven Nys. "Toen die integrale uitzendingen er nog niet waren, hoorde je verhalen over hoe fantastisch de koers in het eerste uur was. Iedereen wou in de vroege vlucht zitten."

  "Maar nu lacht het peloton de vluchters eerder uit. "Waar beginnen jullie aan", lijkt het peloton tegen de aanvallers te zeggen. "We pakken jullie toch terug.""

  "We hebben een integrale uitzending om een spannende eerste wedstrijduur te zien, maar we krijgen nooit koers. Het ligt in een heel strak scenario: de sprintersploegen controleren en de kopgroep krijgt nooit echt een grote voorsprong."

  Petitie tegen vlakke etappes +150 km

  Voor Thijs Zonneveld hoeven die lange etappes niet. De Nederlandse wielerreporter ondertekende snel een petitie tegen vlakke Tourritten van meer dan 150 kilometer.