• home
 • video
 • pas verschenen

  Vande Broek: "Zonder aantal vaste speelsters naar de World Grand Prix"

  De jonge Yellow Tigers spelen tegen de wereldtop.

  Vanaf vrijdag spelen de Yellow Tigers drie weekends op een rij tegen de wereldtop in de World Grand Prix. "Kwalificatie voor het WK, het EK en de toekomst van de Yellow Tigers zijn belangrijker", zegt Gert Vande Broek. "We moeten het doen met de jonge garde."

  "We moeten het doen met de jongere garde"

  "De World Grand Prix is geen hoofddoel qua prestaties, want we kunnen niet degraderen", zegt Gert Vande Broek. "Dus in tegenstelling tot de vorige jaren hoeven we niet verkrampt te spelen om de degradatie te ontlopen."

  "Zo kunnen we kijken naar de belangrijkere zaken: de WK-kwalificatie eind augustus, het EK in september en de verdere toekomst van de Yellow Tigers. Zo hebben we bewust enkele speelsters uit de selectie gelaten en moeten we het doen met de jongere garde."

  Zo genieten sterkhouders als Laura Heyrman, Lise Van Hecke, Angie Bland en Valerie Courtois van een rustpauze. De gemiddelde leeftijd van de Belgische selectie is maar net boven de 22 jaar.

  "We kunnen onbevangen spelen tegen straffe tegenstanders"

  De Yellow Tigers reizen de komende weken naar Turkije, Rusland en Brazilië en nemen het daar op tegen onder meer Brazilië, Servië (zilver in Rio), de VS (brons in Rio) en Nederland (4e in Rio).

  "Het zijn heel straffe tegenstanders en ik heb gezien dat de meesten met hun sterkste selectie komen. Ik zal niet zeggen dat het resultaat geen belang heeft, maar we kunnen onbevangen spelen."

  "We hebben heel goed getraind met heel veel ambitie en met die mentaliteit moeten we ook op het terrein komen. De druk zal er niet zijn en ik denk dat dat positief zal zijn voor de speelsters."

  "Doelen zijn WK-kwalificatie en top 8 op het EK"

  De FIVB is van plan om de World Grand Prix te hervormen en uit te breiden tot 16 landen. "Ik ga er mijn hand niet voor in het vuur steken, maar de FIVB heeft ons gegarandeerd dat we in de hoogste reeks mogen aantreden", zegt de bondscoach.

  En zo is de World Grand Prix dit jaar geen doel op zich. "Dat hebben we altijd gezegd. Het is wel een middel. Spijtig genoeg kan je er punten verzamelen voor de wereldranglijst en die is belangrijk om je kwalificatiekansen voor de grote toernooien gaaf te houden. Maar onze doelen deze zomer zijn het WK halen en top 8 op het EK."

  Selectie Yellow Tigers
  nr positieleeftijdlengteclub
  2Jasmien Biebauwspelverdeelster261,80mAsterix AVO Beveren
  3Britt Herbotsreceptie-hoek171,82mAsterix AVO Beveren
  6Charlotte Leysreceptie-hoek281,86mGalatasaray
  7Celine Van Gestelreceptie-hoek191,83mAsterix AVO Beveren
  8Kaja Grobelnahoofdaanvalster221,88mLodz (Pol)
  9Freya Aelbrechtmiddenvrouw271,86mMonza (Ita)
  12Dominika Strumiloreceptie-hoek201,87mDresden (Dui)
  13Marlies Janssensmiddenvrouw201,93mVC Oudegem
  16Elise Van Sasspelverdeelster191,88mVC Oudegem
  17Ilka Van de Bijverspelverdeelster241,70mLjubljana (Svn)
  19Nathalie Lemmensmiddenvrouw221,92mAsterix AVO Beveren
  20Jodie Guilliamsreceptie-hoek201,80mVC Oudegem
  21Amber De Tantlibero191,77mAsterix AVO Beveren
  22Lisa Neytlibero231,75mVDK Gent