• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Natuurlijk heeft Sky gisteren na de etappe goed gelachen"

  Sky zag het gisteren wellicht graag gebeuren: een werkend BMC.

  De BMC-aanpak van gisteren roept nog altijd vragen op. De ploeg van Richie Porte knapte het vuile werk op, plaatste Sky in een zetel, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. "Je moet de druk bij Sky leggen en hen proberen uit te putten", luidt het advies van Sven Nys.

  "De omgekeerde aanpaak" van BMC

  BMC herhaalde vandaag nog eens dat het "op een ritzege mikte" en "zijn verantwoordelijkheid heeft genomen". Sven Nys, cocommentator in Sporza Tour op Radio 1, is het daar niet mee eens.

  "BMC heeft laten zien dat het klaar is. "We nemen de handschoen op, nemen de koers in handen en willen het vandaag afmaken." Dat is de insteek geweest", legt Nys uit.

  "Maar na zo'n sterke ploegprestatie van Sky in de openingstijdrit moet je op een totaal andere manier van start gaan. Je moet de ploeg van Froome proberen uit te putten en af te matten voor de laatste klim."

  "Zo zit Froome heel snel geïsoleerd. En dan heeft BMC sterke pionnen die het verschil zouden kunnen maken. Nu is het omgekeerde gebeurd: Sky zat te wachten en nam de koers in handen op 15 km van de finish. Toen was er geen enkele BMC'er meer te zien."

  "Sky moet zoveel mogelijk onder druk gezet worden"

  BMC mikte met Richie Porte dus op de ritzege, maar moest dat plan niet ondergeschikt zijn aan het hogere doel, de eindzege? "Klopt, je moet altijd verder denken dan de etappe van vandaag", vindt Sven Nys.

  "BMC kon ook winnen zonder de hele dag op kop te rijden. Stel je voor dat er vandaag of morgen een stresssituatie is en de ploeg weer aan de bak moet. Elke keer verliest BMC dan een procentje en dat speelt in de kaart van Sky."

  "Zij willen het werk aan anderen overlaten en in de finale dominant zijn, maar de koers moet veel meer in handen gelegd worden van Sky. Ze moeten zoveel mogelijk onder druk gezet worden."

  "Of ze gisteren gelachen hebben? Natuurlijk. Na de tijdrit had iedereen het al moeten weten. Ze hadden 4 man in de top 10, dat zegt heel veel. Probeer hen dus af te matten en dan is er misschien ergens een kans om het hen moeilijk te maken. Maar dat is gisteren uitgesteld."

  Wat hadden Christophe Vandegoor en Sven Nys nog te vertellen op Facebook?