• home
 • video
 • pas verschenen

  Mo Farah ontkent verdachtmakingen over doping door Russische hackers

  Farah liep in Rio twee keer naar het goud.

  Het hackerscollectief Fancy Bears heeft opnieuw toegeslagen. Deze keer maakte het documenten openbaar waarin bloedwaarden van Mo Farah als verdacht worden omschreven. De viervoudige olympische kampioen ontkent iets met doping te maken te hebben.

  In februari werd de Internationale Atletiekfederatie IAAF het slachtoffer van de hackers van Fancy Bears, het hackerscollectief dat eerder ook gegevens van het WADA op straat gooide. 

  De hackers downloadden toen medische gegevens van de servers van het IAAF en maakten daar gisteren een deel van openbaar. Het gaat onder meer over e-mails van het IAAF uit april waarin de bloedwaarden van Mo Farah als verdacht worden omschreven.

  In een bijlage in een van die mails staat "waarschijnlijk doping" bij het profiel van Farah. Maar in een andere bijlage in dezelfde mail worden de waarden van Farah wel opnieuw "normaal" genoemd.

  Een woordvoerder van Farah ontkende ondertussen elke verdachtmaking. "We zijn nooit geïnformeerd dat de waarden van Mo buiten de legale parameters zouden vallen."

  "Mo is ook nooit gecontacteerd door het IAAF. Het is helemaal onjuist om iets anders te beweren. We weten dat eerdere lekken van deze hackers valse of aangepaste documenten bevatten. We hebben het IAAF gevraagd om de betrouwbaarheid te controleren."

  Het IAAF heeft zich al geëxcuseerd bij de atleten waarvan vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen.