• home
 • video
 • pas verschenen

  "Il sogno giallo": Fabio Aru doet Italië dromen

  Mag Aru binnenkort op het podium een geel shirt ontvangen?

  Fabio Aru (27) zette gisteren de eerste bergrit in de Tour de France naar zijn hand. Wordt de Italiaan de grootste uitdager van Chris Froome? In zijn vaderland beginnen ze al luidop te dromen.

  De raket Aru

  "Op 2,2 kilometer van de finish ziet Chris Froome in zijn rechterooghoek Fabio Aru als een raket vertrekken. Het is een aanval die Aru wel 100 keer heeft geoefend op training. En op dat moment wordt de gele droom geboren." Getekend: La Gazzetta dello Sport.

  Fabio Aru deed gisteren de harten van de Italiaanse wielerliefhebbers sneller slaan. De 27-jarige Sardiniër fladderde naar de ritzege op la Planche des Belles Filles en werpt zich misschien wel op als de grootste uitdager van Chris Froome. De Italiaan volgt op amper 14 seconden van de Brit.

  Italiaans kampioen met Scarponi in gedachten

  Fabio Aru wist gisteren met zijn geluk geen blijf, maar kreeg enkele maanden geleden een zeer bittere pil te slikken. De Italiaan keek reikhalzend uit naar de Ronde van Italië, waar hij de kopman van Astana zou worden. Maar begin april gooide een val op stage in Spanje roet in het eten.

  De afzegging voor de Ronde van Italië was extra zuur, want Aru moest de start van de Giro op Sardinië aan zich voorbij laten gaan. Aru moest zich noodgedwongen focussen op de Tour, maar op 22 april volgde een nieuwe opdoffer.

  Michele Scarponi liet het leven bij een aanrijding op training. Scarponi was een mentor van Aru. "Hier bestaan geen woorden voor", reageerde Aru na het plotse overlijden van zijn Astana-ploegmakker.

  Enkele weken geleden veroverde Aru de Italiaanse driekleur, waarop de Astana-renner meteen hulde bracht aan Scarponi. "Ik heb deze overwinning in het shirt van Scarponi geboekt en wil het truitje nu aan zijn familie overhandigen", zei Aru. De tranen van hun nieuwe chouchou op de RAI ontroerden de Italiaanse wielervolgers.

  "Hij is in de vorm van zijn leven"

  In Italië hoopt men alvast dat Aru spoedig zijn Italiaanse truitje kan inwisselen voor een geel shirt in "deze Italiaanse Ronde van Frankrijk".

  "Er zitten in dit parcours kuitenbijters die we nog nooit in de Tour gezien hebben, er is de aankomst op de Izoard en er zijn slechts 22 tijdritkilometers in Marseille op de voorlaatste dag", schrijft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

  "Aru staat op 14 seconden van het geel en komend weekend krijgt hij al een kans. Vooral zondag, in de rit naar Chambéry met de beklimming van de Mont du Chat, het bergje waarop Aru in de voorbije Dauphiné de twijfels die hem al sinds Tirreno-Adriatico achtervolgden definitief liet verdwijnen."

  "Fabio deed Italië in de Giro van 2014 likkebaarden, won de Vuelta in 2015, maar kende sindsdien te veel slechte dagen. Het debacle vorig jaar in de Tour heeft hem getekend. Maar hij zit nu in de vorm van zijn leven. Ja, Italië begint te dromen. We geloven erin."

  De erelijst van Fabio Aru

  • 2014: 1 rit in de Giro en 2 ritten in de Vuelta
  • 2015: 2 ritten in de Giro, beste jongere in de Giro, eindklassement Vuelta
  • 2016: 1 rit in de Dauphiné
  • 2017: Italiaans kampioen en 1 rit in de Tour

  Fabio Aru maakte vorig jaar zijn debuut in de Tour. Aru kraakte in de laatste bergrit: hij kreeg liefst 20 minuten aangesmeerd en tuimelde van de 6e naar de 13e plaats in het klassement.