• home
 • video
 • pas verschenen

  Was de beroepsprocedure van Bora-Hansgrohe zinvol of niet?

  Peter Sagan trok vanochtend van het rennershotel naar de luchthaven.

  Bora-Hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, tekende gisterenavond laat officieel protest aan tegen de uitsluiting van de wereldkampioen uit de Tour. Maar volgens onze informatie kon de ploeg van Sagan deze strijd nooit winnen.

  Bora-Hansgrohe protesteerde dus tegen de beslissing van de wedstrijdjury in de Ronde van Frankrijk, maar ging een vrij zinloos gevecht aan.

  De wedstrijdcommissaris die voor de koers uitrijdt, rijdt op 10 kilometer van de finish door naar de aankomstplaats, waar hij de beelden van de slotfase van de wedstrijd bekijkt. Als er iets onderzocht moet worden, roept hij de voorzitter van de jury en de andere leden samen.

  Volgens de UCI werd het incident met Peter Sagan gisteren gecatalogeerd als een wedstrijdfeit. Aangezien het om een wedstrijdfeit gaat, is er geen klacht (van een derde) nodig om over te gaan tot een onderzoek. Een klacht van bijvoorbeeld de ploeg van Mark Cavendish was dus niet nodig om over te gaan tot een sanctie.

  Op een wedstrijdfeit staat een boete van 200 Zwitserse frank en er is geen beroepsprocedure mogelijk. Vergelijk het met een wagen die door een rood licht rijdt: als een agent die overtreding vaststelt, is een boete het logische gevolg en is er geen beroep mogelijk. Het protest van Bora-Hansgrohe kon dus niets aan de uitsluiting veranderen.

  ASO speelt geen rol in besluitvorming

  Tour-organisator ASO speelt in deze hele discussie geen rol. Wel is het zo dat Thierry Gouvenou, technisch directeur van ASO, een tijdje geleden al een oproep heeft gelanceerd om een extra jurylid aan te werven, die dan de hele wedstrijd op het scherm bekijkt en zo zaken kan signaleren.