• home
 • video
 • pas verschenen

  Viviani boekt zijn tweede ritzege in Oostenrijk, Vanmarcke blijft leider

  Elia Viviani (archief) won de eerste en nu ook de derde etappe.

  Elia Viviani heeft na de eerste ook de derde rit in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam gezet. De snelle Italiaan van Sky was sneller dan de Australiër Jason Lowndes en Sep Vanmarcke, die leider blijft.

  Viviani komt in Oostenrijk niet uit voor Sky, maar voor de nationale ploeg van zijn land. De beste sprinter in de rittenkoers maakte zijn faam weer waar na de langste rit, over 226 km van Wieselburg naar Altheim.

  Het begint van de rit in een loden hitte werd ontsierd door talrijke valpartijen, gelukkig zonder veel erg. Verschillende groepjes waagden hun kans, maar de trein van de Italiaanse nationale ploeg bracht alles in het slot samen voor een nieuwe vlotte zege. "Na zo'n lange rit winnen is plezant", reageerde Viviani, die zaterdag in de slotrit nog eens wil toeslaan.

  Laatste dag leiderstrui voor Vanmarcke wellicht

  Vanmarcke verdient zijn leiderstrui: de Belg eindigde al vier keer in de top 5. Hij was vijfde in de proloog, tweede in rit 1, vijfde in rit 2 en derde in rit 3. Hij heeft elf seconden voorsprong op de Italiaan Andrea Vendrame en 14 op de Oostenrijkse bergtruidrager Stephan Rabitsch.

  Morgen zal Vanmarcke zijn trui zo goed als zeker kwijt zijn. De finish ligt na een rit van 82 km op de top van de Kitzbüheler Horn, een col buiten categorie: 7,5 kilometer m aan gemiddeld 12,5 procent, met stukken tot 22,3 procent.

  Uitslag rit 3:

  1. Elia Viviani (Ita), 226 km in 5u22'13"
  2. Jason Lowndes (Aus) - allen zelfde tijd
  3. Sep Vanmarcke
  4. Filippo Fortin (Ita)
  5. Clément Venturini (Fra)

  16. Jenthe Biermans
  90. Laurens Devreese op 7'11"
   

  Stand:

  1. Sep Vanmarcke, in 14u53'27"
  2. Andrea Vendrame (Ita) op 11"
  3. Stephan Rabitsch (Oos) - 14"
  4. Sven Erik Bystrøm (Noo) - 15"
  5. Ivan Savitski (Rus) - z.t.

  65. Jenthe Biermans - 8'52"
  98. Laurens De Vreese - 19'44"