• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Alphen als kinesist van Belgische delegatie naar Deaflympics

  "Ik doe dit niet als peter, maar om ervaring op te doen als kinesist."

  Vijf Belgische atleten verdedigen de eer van ons land eind juli op de Deaflympics, de Olympische Spelen voor doven en slechthorenden. Hans Van Alphen, olympiër in 2008 en 2012, gaat mee als kinesist. "Dit was een unieke kans", vertelde de ex-meerkamper.

  Hans Van Alphen nam na aanhoudend blessureleed in oktober 2016 afscheid van zijn atletiekcarriere. "Maar van een zwart gat is geen sprake", vertelt hij. Zo trekt Van Alphen, die afstudeerde als kinesist, naar Turkije met de Belgische delegatie voor de Summer Deaflympics.

  "Op een sportgala kwam ik in contact met het Belgian Deaflympic Team. Zij hadden geen kinesist meer en vroegen me of ik wou invallen. Ik vond het een unieke kans om ervaring op te doen", zei de tienkamper. Ik ben al op de hoogte van de fysieke kwaaltjes en zal daar vooral op inspelen."

  Maar Van Alphen zal ook zijn ervaring als atleet delen. "Ik was persoonlijk heel erg onder de indruk van mijn eerste Zomerspelen in Peking. Er komt zoveel meer bij kijken dan op een EK of WK. Je ziet atleten van andere sporttakken, het evenement is veel groter en je komt in een andere omgeving terecht. Ik hoop hen daarin te ondersteunen."

  "Er is weinig aandacht voor dovensport. Dat is begrijpelijk, onbekend maakt immers onbemind. Ik ben hier niet als een soort peter aan begonnen. Ik wilde vooral meer ervaring opdoen als kinesist. Maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat mijn aanwezigheid voor extra aandacht zorgt."

  Kleine Belgische delegatie

  3.104 atleten nemen deel aan de Deaflympics. Ze komen uit 96 landen. Er zullen slechts vijf landgenoten aanwezig zijn.

  De Belgische deelnemers zijn atleten Flore Stappers (100 en 200 meter) en Gilles Naniwe (marathon), judoka's Renaud Malache (-90 kg) en Kevin De Saedeleer (-73 kg), en wielrenner Jean-Pierre Fauconnier (1.000m sprint, puntenkoers, wegrit en tijdrit).

  België verzamelde op 22 Deaflympics 97 medailles, waarvan de laatste in 2005. De voorbije twee edities keerden onze landgenoten terug zonder eremetaal