• home
 • video
 • pas verschenen

  Scherpe Keisse: "Sagan flirt al een tijdje met het toelaatbare"

  Iljo Keisse neemt geen blad voor de mond.

  Het spurtincident tussen Mark Cavendish en Peter Sagan heeft veel reacties losgeweekt. Iljo Keisse (Quick-Step Floors) nam gisteren op Twitter geen blad voor de mond. Hoe schat hij vandaag de situatie in?

  "Ik blijf er bij: het was een vuile actie van Sagan"

  "Wat een vuile actie van Sagan!", schreef Iljo Keisse gisteren kort na de tumultueuze sprint in Vittel op Twitter. Staat hij 24 uur later nog altijd achter die uitspraak?

  "Absoluut. Dat was mijn eerste reactie, heel snel na de sprint. Daarna heb ik de beelden nog ontelbare keren gezien en ik blijf er bij dat het een heel vuile actie was die bestraft moest worden", zegt Keisse in Sporza Tour op Radio 1.

  "Of Sagan het doelbewust heeft gedaan? Hij doet sowieso de deur dicht. Als Cavendish niet gevallen was, dan zou het zoals altijd weggelachen zijn. Sagan die iets uithaalt, dat wordt meestal weggelachen omdat hij stuurvaardig is en veel kan met een fiets."

  "Maar de val van Cavendish verandert de zaak en de elleboog toont wat hij eigenlijk van plan was: niet Cavendish laten vallen, maar wel de renner die met snelheid opkwam niet doorlaten. Als er geen plaats is, dan gebeurt wat gisteren is gebeurd."

  "Sagan flirt al een tijdje met het toelaatbare"

  De uitsluiting van Sagan: is dat de juiste beslissing als straf? Iljo Keisse: "Het is niet aan mij om daarover te beslissen. Niemand stuurt Sagan met plezier naar huis. Maar ze hebben beslist dat het te zwaar was om zomaar een paar punten af te pakken. Als je ziet hoe Cavendish valt: het kon slechter afgelopen zijn."

  "Sagan flirt sowieso al een tijdje met het toelaatbare. Meestal komt hij ermee weg, omdat hij wereldkampioen is en een ongelofelijke uitstraling heeft. Meestal gebeurt er niets, wordt er 10 minuten over gebabbeld en wordt het vergeten."

  "Maar gisteren was het een andere zaak en de UCI geeft een goed signaal. Er moest sowieso een voorbeeld gesteld worden."

  "Zoals je hem kent op televisie, is hij ook in de koers"

  André Greipel zei gisteren in een eerste reactie: "Peter Sagan waant zich "the king"". Deelt Keisse die veelzeggende spontane reactie van de Duitser? "Sagan is wereldkampioen en is waarschijnlijk de beste renner van het moment. De toppers in het peloton mogen altijd iets meer."

  "Ze krijgen meer ruimte van andere renners. Dat is zo bij Froome, Cavendish, Sagan en Boonen. Ze mogen zich iets meer permitteren dan de rest, maar er zijn grenzen. Sagan flirt er echt mee en zoekt die grens altijd op."

  "Maar hij is zo stuurvaardig en meestal gebeurt er niets. Dan roep je eens op hem en dan steekt hij zijn hand op. Zoals je hem kent op televisie, is hij ook in de koers. Hij lacht het weg. En je kunt meestal niets anders dan meelachen. Maar vroeg of laat gaat het eens mis zoals gisteren."

  "Zonder die elleboog zouden ze Sagan niet uit de Tour gezet hebben"

  Mark Cavendish, de andere protagonist gisteren, is zelf geen onbesproken blad. Ging de Brit zelf niet in de fout? Probeerde hij zich door een gaatje te wurmen dat er niet was?

  "Toen Cav naast Sagan kwam, was er ruimte. Démare ging door dat gat, Cav volgt hem en je ziet Sagan dan van zijn lijn afwijken. Als renner voel je echt wel dat er naast je iemand zit. Cavendish zat ernaast. Je ziet Cavendish roepen op de beelden. Zonder die elleboog zouden ze Sagan niet uit de Tour gezet hebben."

  "Cavendish is er bij mijn weten in het verleden meestal voor gestraft geweest. Ik zeg niet dat hij is uitgesloten geweest uit de Tour, iets wat ik ook heel extreem vind voor Sagan."

  "Maar het is niet omdat Cavendish al enkele fouten gemaakt heeft, dat dit daarom door de vingers gezien moet worden. Als Cavendish die beweging had gemaakt, ging Cav die sanctie gehad hebben. Het een heeft niets met het andere te maken."