• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 5 juli 1985: Wynants wint voor bescheiden Werchter-ploeg 1 dag voor start festival

  Ludwig Wynants geniet volop van zijn gloriemoment.

  0 / 0
  Ludwig Wynants is de hoofdfiguur van onze Retour van 5 juli. In 1985 behaalt hij zijn enige overwinning van betekenis: een Tourrit naar Nancy. Enkele dagen later mag de wei van Werchter, zijn sponsor, het succes meevieren.

  In een poging om zijn dubbelfestival Torhout-Werchter nog meer in de aandacht te brengen, stapt Herman Schueremans als sponsor de wielersport in. Hij stampt in 1985 de TW-ploeg op, met onder meer Paul Wellens en Noël Segers.

  Ook Ludwig Wynants zet, samen met zijn jongere broer Jan, zijn krabbel bij de ploeg die met bescheiden ambities aan het seizoen begint.

  Wonder boven wonder worden Wynants en co uitgenodigd voor de Tour. In de 7e etappe van Reims naar Nancy raakt Wynants, die tot dan toe een nagenoeg leeg palmares heeft, weg met onder meer Peter Winnen en Lucho Herrera.

  Het peloton misrekent zich en komt te laat. Wynants laat in de slotfase zijn medevluchters achter en wint solo. Eén dag voor de start van Torhout-Werchter.

  "Voordien keek heel België wat neer op dat kleine rock-'n-roll-ploegje, maar dat was daarna afgelopen", herinnert Schueremans zich.

  En daarna?

  Tussen Ludwig Wynants en Herman Schueremans ontstaat een vriendschap voor het leven. Schueremans schopt het met zijn Torhout-Werchter (later enkel Werchter) tot de status van beste festival ter wereld, voor Wynants zelf blijft het bij een unieke uitschieter.

  Na zijn carrière opent hij een eigen fietsenwinkel, samen met zijn vrouw en kinderen. Wanneer zijn zoon Arne ook gaat koersen, haalt Schueremans opnieuw zijn portefeuille boven en krijgt de TW-ploeg een tweede leven. Maar tijdens een van de koersen van Arne komt Carine, de vrouw van Ludwig, om het leven. Ze wil een drinkbus aanreiken aan haar zoon, maar botst op een andere renner.