• home
 • video
 • pas verschenen

  Modric gehoord voor vermeend meineed: "Ik heb een gerust geweten"

  Luca Modric is een getuige in een groter corruptieonderzoek.

  Luka Modric, de Kroaat van Real Madrid, is vandaag ondervraagd door de speurders die hem verdenken van een valse getuigenis in een corruptieschandaal rond de ex-voorzitter van Dinamo Zagreb. "Ik heb zoals altijd de waarheid verteld en heb geen misdrijf gepleegd."

  Het Kroatische voetbal is in de ban van Zdravko Mamic, de ex-voorzitter van Dinamo Zagreb, die ervan beschuldigd wordt voor 15 miljoen euro frauduleus geld te hebben verdiend op transfers. De fiscus zou daarbij naast 1,6 miljoen euro gegrepen hebben.

  Eén van de geviseerde transfers is die van Modric in 2008 van Dinamo naar Tottenham. In 2012 verkaste Modric naar de Spaanse hoofdstad.

  Modric: "Heb geen misdrijf gepleegd"

  Modric kwam al eens in juni getuigen in Osiek, waarnaar het proces verplaatst is omdat Mamic te nauwe banden zou hebben met bepaalde magistraten in hoofdstad Zagreb.

  Hij zei toen dat hij in 2004 een annex van zijn contract tekende waarbij Mamic de helft van zijn toekomstige transferpremies zou krijgen.

  In 2015 had Modric echter aan de speurders gezegd dat die annex geantidateerd was en getekend werd toen hij al bij Tottenham (dat 21 miljoen euro voor hem betaalde, red) zat. Die feiten zijn volgens het parket een "valse getuigenis", wat volgens het Kroatische strafrecht zes maanden tot vijf jaar cel kan opleveren.

  De rechter in Osiek verwittigde Modric vandaag dat hij de waarheid moest zeggen. Dat heeft hij gedaan, verklaarde Modric nadien aan de pers: "Ik ben mij hier komen verdedigen en heb de waarheid gezegd zoals ik altijd al gedaan heb. Ik heb een gerust geweten. Ik ben ervan overtuigd dat op het einde zal blijken dat ik geen misdrijf heb begaan."

  Mamic, gevreesd in Kroatië

  Zdravko Mamic is een gevreesd en gehaat personage in het Kroatische voetbal. Verschillende supporters beschuldigen hem ervan een putsch te hebben gepleegd bij de bond, waar ex-aanvaller Davor Suker als bondsvoorzitter een marionet van Mamic zou zijn.

  De rechtbank van Osijek had ook Liverpool-verdediger Dejan Lovren moeten horen. Maar een woede-uitbarsting van Mamic verhinderde dat. De zitting werd tot september uitgesteld.