• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als je sprinter bent, kan je twee dingen doen: dreigen of kwakken"

  Hoste: "Op sprintgebied is de Tour nu eigenlijk onthoofd"

  De elleboogstoot van Peter Sagan en diens daaropvolgende diskwalificatie blijven over de tongen gaan. Frank Hoste vindt de uitsluiting in elk geval terecht. "Degenkolb, die ook door Sagans schuld ten val kwam, kon zijn nek gebroken hebben."

  "Die elleboog was erover, om iemand te doen vallen"

  Oud-sprinter en winnaar van de groene trui (in 1984) Frank Hoste vindt de uitsluiting van Sagan logisch. "Ik sta volledig achter de beslissing van juryvoorzitter Philippe Mariën, omdat Sagan dit jaar al een paar dergelijke manoeuvres heeft gedaan."

  "Onder meer in volle beklimming van de Kemmelberg gaf hij Maxime Vantomme een kwak. Ook in een sprint in de Ronde van Zwitserland, waar Matthews won, gaf hij Degenkolb een gelijkaardige kwak. Degenkolb is toen niet gevallen, maar maakte wel een zwieper van paar meter. Nu doet hij nogmaals hetzelfde en zijn de gevolgen niet te overzien."

  "Als je sprinter bent, kan je twee dingen doen: je kan dreigen of je kan kwakken. Die elleboog van Sagan was erover, om iemand te doen vallen. Hij kon ook gedreigd hebben om het gat dicht te doen en Cavendisch zo in de remmen dwingen."

  De kwak van Sagan aan Vantomme tijdens Gent-Wevelgem:

  "Als je aan Sagan komt, doet hij altijd iets terug"

  Hoste betwijfelt wel of de actie van Sagan echt moedwillig was. "Dat is Sagans natuurlijke reactie. Hij rijdt door een peloton zonder in de wind te komen. Hij duwt met zijn ellebogen en schouders en wringt zich zo langs de renners heen. De renners weten dat. Bij Sagan is contact een dagelijks iets. Als je aan hem komt, doet hij altijd iets terug."

  "Cavendish had dat moeten weten. Als je dat gat ziet, duik daar dan niet in, blijf daar weg. De eerste fout was dus van Cavendish, de tweede fout was van Sagan. Hij moest meer gedreigd hebben, desnoods door plaatsen te verliezen. Hij moest even de benen stilgehouden hebben om Cavendish tegen te houden."

  "Die kwak was erover. Daarom sta ik achter de beslissing van Mariën om hem naar huis te sturen, want Degenkolb - die ook door Sagans schuld ten val kwam - kon zijn nek gebroken hebben."

  "Was dit de druppel voor de commissarissen?"

  Volgens Frank Hoste werd de situatie met de manoeuvrerende Sagan stilaan onhoudbaar voor de commissarissen. "In Zwitserland werd hij niet gedeklasseerd. Misschien komt nu alles samen. Was dit, na alle voorvallen, de druppel die de emmer deed overlopen voor de commissarissen? Vonden ze dit er echt over en dachten ze "Nu gaan we hem eens goed straffen"? Dat weet ik niet. Misschien hebben ze enkel rekening gehouden met wat gisteren gebeurd is."
   

  "Stel je voor dat ze Froome naar huis hadden gestuurd op de Ventoux"

  Na de vierde rit is de Ronde van Frankrijk met Sagan en Cavendish alweer twee smaakmakers kwijt. "Dit is een aderlating voor de Tour, maar het UCI-reglement wordt toegepast. Ik kan me wel voorstellen dat Philippe Mariën en zijn entourage een slapeloze nacht gehad hebben. Het is een heel zware beslissing, want op sprintgebied is de Tour eigenlijk onthoofd."

  "Stel je eens voor dat ze Froome naar huis hadden gestuurd nadat hij het op een lopen zette op de Mont Ventoux, want dat mag ook niet. Dat was een ander geval. Wat gisteren gebeurd is met Sagan was wel een terechte beslissing."