• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour van Backaert: "Tim Matthys supportert nu voor mij, ik voor KV Mechelen"

  Tim Matthys (l) en Frederik Backaert (m) hebben een deal.

  0 / 0
  Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk. Op deze website kunt u hem 3 weken lang volgen. De eerste dagen hebben indruk gemaakt: toeschouwers staan rijen dik, een dag in de aanval én een deal met Tim Matthys.

  "Naar de kloten"

  De tweede rit in lijn was een hoogvlieger voor Frederik Backaert. De 27-jarige renner reed 160 kilometer in de spits van de Tour. "Ik ben redelijk "naar de kloten"", vertelde Frederik Backaert gisteravond op de massagetafel.

  "Ik had er de slechtste dag uitgepikt. Die wind waaide in ons nadeel. We reden de hele dag tegen de wind in. Ik wist dat we het niet gingen uitzingen tot aan de finish, maar in zulke ritten hebben wij één doel: in beeld rijden. Dat is gelukt. Onderweg heb ik wat zakgeld meegegraaid. Die sprint (video) leverde me 1.000 euro op."

  "Voor de Tour wou ik meegaan in een ontsnapping. Dat is me gelukt. Nu wil ik de Ronde van Frankrijk uitrijden. Dan is mijn Tour geslaagd."

  "Virenque nog net herkend"

  Op 40 kilometer van de finish moest Frederik Backaert zich gewonnen geven. "De laatste 20 heb ik enorm afgezien. Die waren erg lastig. Ik ben samen met Julien Vermote (van Quick-Step, red.) naar de aankomst gereden. Hij had zich ook afgepeigerd voor zijn ploeg. Daarna moest ik nog naar Eurosport. Ik zat echt kapot. Richard Virenque heb ik nog net herkend."

  Backaert krijgt deze week nog kansen om zich in de kijker te rijden. "Eerst is het aan een collega", lacht hij. "Deze ritten zijn geknipt voor ons. In de bergen wordt het werken voor onze kopman Guillaume Martin."

  "Leuk, zo'n koetje"

  Zondag zette Frederik Backaert met zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert de beste teamprestatie neer. "We mochten op het podium en kregen allemaal een pluchen koetje. Erg leuk voor mij", lacht Backaert, die thuis melkkoeien houdt.

  "Matthys supportert voor mij, ik voor KV Mechelen"

  De voorbije dagen heeft Frederik Backaert in Duitsland en België bezoek gekregen van vrienden en supporters. "Voetballer Tim Matthys was er een van. Hij supporterde voor John Degenkolb, ik voor Standaard Michelbeke. Nu supportert hij ook voor mij en ik voor zijn ploeg KV Mechelen", lacht Backaert.

  "Het aantal toeschouwers in de Tour is niet normaal. De Ronde van Vlaanderen is impressionant, maar de Ronde van Frankrijk maakt ook indruk. Zelfs op een regenachtige dag staat het rijen dik langs het parcours. Dat blijft maar duren."

  "Dessert van Offredo eet ik ook op"

  Frederik Backaert geniet met volle teugen van zijn eerste Tour. Sportief en ook culinair. "Onze kok Alain is zondagavond aangekomen. Erg lekker. Ik heb meteen twee desserts gegeten. Offredo eet zijn nagerecht toch nooit op", grijnst de 27-jarige renner.

  Echt zondigen doet Backaert niet. "Voor de start van de Tour had onze fietsenfabrikant een barbecuefeest met cocktails georganiseerd. Wij hebben het bij water met muntsmaak gehouden."