• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 4 juli 1969: Eddy Merckx wint zijn eerste van 34 Tourzeges

  Eddy Merckx in zijn kenmerkende verbeten stijl.

  0 / 0
  Voor de Retour van vandaag flitsen we bijna 50 jaar terug in de tijd. Eddy Merckx toont in zijn eerste bergrit uit zijn eerste Tour meteen wie de heerser van de komende jaren wordt.

  De aanloop naar de Tour van 1969 was bijzonder woelig. Eddy Merckx was op weg naar zijn tweede eindzege in de Giro, toen hij in Savona een positief plasje afleverde. Hij werd een maand geschorst en pas na diplomatieke tussenkomst mocht hij toch starten in zijn eerste Tour de France.

  Al op de openingsdag haalt Merckx bijna zijn gram. Enkel Rudi Altig houdt hem van de zege in de korte openingstijdrit.

  In de eerste bergrit naar de Ballon d'Alsace is het wel prijs. Merckx rijdt zijn concurrenten Janssen (winnaar 1968), Gimondi (winnaar 1965), Pingeon (winnaar 1967), Aimar (winnaar 1966) en Poulidor op meer dan 4 minuten.

  Het is het begin van een weergaloze triomftocht die twee weken zal aanhouden. Aangevuurd door zijn frustraties en ongebreidelde ambitie wint Merckx nog 5 etappes, met als klap op de vuurpijl de afsluitende tijdrit naar Parijs.

  Echt nodig was dat niet meer, want Merckx heeft in de eindstand bijna 18 minuten voorsprong op Pingeon. Hij wint niet alleen het geel, maar ook het groen en de bollen. Niemand deed hem dat ooit voor of na.

  Hoe verging het Merckx daarna?

  Eddy Merckx zal tot midden jaren 70 het wielrennen blijven domineren, ook in de Tour de France. In 1974 evenaart hij Jacques Anquetil met een vijfde eindzege. En passant stapelt hij de records op: meeste gele truien (96), meeste etappezeges (34), meeste zeges in één Tour (8),...