• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts: "Cavendish kwam al ten val voor de elleboog"

  Begon de val van Cavendish al voor de elleboog van Sagan?

  Onze commentatoren stellen zich vragen bij de uitsluiting van Peter Sagan in de Tour. "Een loodzwaar en radicaal verdict", vindt Michel Wuyts. "Hebben ze mekaar wel geraakt?"

  "Cavendish leunt en valt"

  Peter Sagan moet de Ronde van Frankrijk verlaten, omdat hij Mark Cavendish ten val heeft gebracht. Is dat wel zo? Dat vragen onze radio- en televisiecommentatoren zich luidop af.

  Michel Wuyts probeert de actie te ontleden. "Er zijn 3 fases", stelt hij. "Eerst is er het sluiten van de deur. Daarna zet Cavendish toch door. Hij leunt aan zoals altijd en komt daar al ten val. Sagan krijgt de schijn tegen, omdat hij daarna zijn elleboog zet."

  "Ik vraag me af of de twee mekaar wel geraakt hebben. Op grond van de luchtbeelden zou ik zeggen van wel. Dan twijfel je geen seconde. Op het frontale beeld ga je wel twijfelen. Dan vel je een ander oordeel. Dit is iets voor een commissie."

  Bekijk de frontale beelden van de sprint:

  Op het internet doet een theorie de ronde die aanleunt bij die van Michel Wuyts. Uit frontale beelden moet blijken dat Mark Cavendish zijn evenwicht al verliest voor de elleboog van Peter Sagan. Oordeel zelf:

  "Wie heeft druk uitgeoefend op de jury?"

  "Het verdict is loodzwaar", vindt Michel Wuyts. "Het verdict heeft ook bijzonder zware gevolgen voor de Tour. De grootste smaakmaker is weg. Dat mag de uitspraak niet beïnvloeden. Het is er wel een rechtstreeks gevolg van."

  "Met de eerste beslissing kon ik vrede nemen. 80 punten verliezen in het klassement voor de groene trui zette hem al voor een groot probleem. Ruim een uur later volgde een nieuw verdict."

  "Ik vraag me af wat er ondertussen gebeurd is. Wie heeft druk uitgeoefend op de jury? Is de jury autonoom gaan beslissen? Heeft de jury de beslissing herzien onder druk van het team van Mark Cavendish?"

  "Of zijn er nog andere instanties tussenbeide gekomen? Is de inrichtende macht, met name Tour-organisator ASO, tussenbeide gekomen? Dat vraag ik me af."

  "Het is ongezien en ongehoord, vind ik, dat een beslissing in daadkracht verhoogd wordt. Dat heb ik nog niet meegemaakt. Weg uit de Tour."

  De Cauwer: "Ben er niet goed van"

  "Ik ben er niet goed van", pikt cocommentator José De Cauwer in. "Ik vraag mij af of de eerste valpartij, met Geraint Thomas, niks te maken heeft met de uitsluiting van Sagan. Daar zou hij ook bij betrokken zijn, lees ik hier en daar."

  "Ik begrijp niet dat ze hun eerste beslissing herzien. Ik ben benieuwd of de jury en de Internationale Wielerunie de lijn doortrekken. Dit is een statement mét een wereldkampioen. Met of zonder strepen mag in principe geen verschil maken, maar daar gaan ze in de toekomst de gevolgen van moeten dragen."

  Michel Wuyts: "Op de vergadering met de ploegleiders voor de Tour heeft juryvoorzitter Philippe Mariën er de nadruk op gelegd dat iedere onregelmatigheid in de sprint bestraft zal worden. Dat er radicaal zou ingegrepen worden. Dat is bij deze gebeurd, maar of dat zo radicaal moet?"

  Nys: "Benieuwd naar de reactie van Sagan"

  "Bij het aanzetten van Mark Cavendish wijkt Peter Sagan een eerste keer uit richting de hekken. Daardoor wordt het gaatje erg klein", merkt Sven Nys op.

  "Cavendish leunt wat en Sagan zet zijn schouder. Hij houdt weliswaar zijn stuur vast, maar een sanctie is op zijn plaats. Hem uit de wedstrijd zetten, vind ik een brug te ver."

  "Het is moeilijk in te schatten hoe een rare vogel als Peter Sagan zal reageren. Met Sagan kan je alles verwachten. Wie weet, keert hij nooit meer terug naar de Tour en concentreert hij zich voortaan op de Giro en de Vuelta. Ik ben echt benieuwd hoe hij zal reageren."