• home
 • video
 • pas verschenen

  De Bie: "Had me mijn afscheid als bondscoach anders voorgesteld"

  "Het waren zeer aangename jaren."

  0 / 0
  Na 15 jaar werd Rudy De Bie aan de kant geschoven als bondscoach van de Belgische veldrijders. Voor De Bie kwam die beslissing als een donderslag bij heldere hemel. "Ik heb het pas deze voormiddag gehoord. Ik moet het nog een beetje verwerken."

  "Het is pijnlijk. Ik moet het nog verwerken"

  Sven Vanthourenhout wordt vanaf 1 augustus de bondscoach van de Belgische veldrijders. Daarmee komt er ook een einde aan het tijdperk met Rudy De Bie aan het hoofd van de nationale selectie. "Het nieuws kwam voor mij toch onverwacht", vertelde De Bie.

  "Ik had er nog niets over gehoord tot ik vanmorgen om tien uur op het kantoor van Cycling Vlaanderen kwam. Toen hebben ze het mij verteld. Dat was toch even schrikken. Het is vrij pijnlijk. Ik moet het allemaal nog een beetje verwerken."

  "Het was natuurlijk al langer een trend om te kiezen voor verjonging in het wielrennen en dat is nu ook in het veldrijden gebeurd. Niets is eeuwig. Er is een tijd van komen en gaan, maar ik had mijn afscheid bij de nationale ploeg toch anders voorgesteld."

  "Wereldtitel van Aernouts bij de junioren was mijn hoogtepunt"

  Hoe kijkt De Bie terug op zijn lange periode als bondscoach? "Met heel veel plezier. Het was een periode met hoogtes en laagtes, maar er waren vooral heel veel mooie momenten. Het waren zeer aangename jaren."

  "Het pijnlijke geval met Femke van den Driescche zit natuurlijk nog vers in het geheugen, maar ik onthoud natuurlijk vooral de vele succesvolle kampioenschappen."

  "Mijn hoogtepunt? Wat me zeker bijblijft, is de wereldtitel van Bart Aernouts bij de junioren in Sint-Michielsgestel in 2000. Dat was de meest emotionele titel. En ook de titel van Sven Nys in Amerika zal me bijblijven. Minder voor de titel op zich, maar wel door de hele beleving daar."

  "Vanthourenhout zal dit met hart en ziel doen"

  Ondanks het pijnlijke einde, wil Rudy De Bie niet met modder gooien. "Ik kan me uiteindelijk wel vinden in de keuze. Ik word ook al 62 jaar."

  "Ik twijfel er ook niet aan dat Sven Vanthourenhout zich met hart en ziel zal inzetten. Hij zal zeker proberen om deze job goed te doen."

  De Bie blijft wel bij de bond, maar krijgt een andere functie. "Ik blijf actief bij Cycling Vlaanderen. Ik ga met de jeugd werken, iets wat ik altijd graag gedaan heb. Ik zal jonge kinderen aansporen om te fietsen en Cycling Vlaanderen op de kaart zetten."