• home
 • video
 • pas verschenen

  Andy Schleck: "Heb 3 tv's in mijn fietsenwinkel, zodat ik 3 koersen tegelijkertijd kan volgen"

  Andy Schleck vlak voor de start in zijn thuishaven.

  De Tour de France ging vandaag van start in Mondorf-les-Bains, de thuishaven van Andy Schleck. Sporza zocht hem op. Hij blijkt zowaar meer van de koers te genieten dan vroeger.

  In 2010 won Andy Schleck de Tour de France (met dank aan de schrapping van Alberto Contador), maar een paar jaar later zat zijn carrière er al op. Schleck had zowel met zijn hoofd als zijn lichaam afscheid genomen van de koers.

  "Maar nu kan ik wel van de Tour genieten, zeker meer dan vroeger", zegt Schleck. "Ik heb een beetje geholpen met de organisatie van de Tour in mijn thuisstad, samen met Fränk en mijn andere broer."

  "De hele gemeente heeft hieraan meegewerkt. Het is goeie reclame voor Mondorf-les-Bains én voor Luxemburg."

  Waar houdt Schleck zich sinds zijn wielerpensioen mee bezig? "Mijn kinderen opvoeden en voor mijn vrouw zorgen. Nee, serieus, ik heb de beste fietsenwinkel ter wereld. Daarnaast ben ik voorzitter van het organisatiecomité van de Ronde van Luxemburg en ben ik ambassadeur van (Tourorganisator) ASO over de hele wereld."

  "Ik volg de koers nu meer dan vroeger. Het blijft de liefde van mijn leven. Ik heb 3 tv's in mijn fietswinkel, dus ik kan 3 koersen tegelijkertijd volgen. Ik geef ook soms commentaar op tv, dus ik moet het wel volgen."

  Contact met de renners heeft Schleck niet zo veel meer. "Maar straks ga ik toch eens bij de bussen rondgaan om de gele trui van mijn zoontje te laten tekenen door de toppers."

  "Ik had op Valverde getipt"

  Andy Schleck weet dus nog wat er leeft in de koers. Hoe schat hij de waardeverhoudingen in deze Tour? "Ik had eigenlijk op Valverde getipt. Ik heb hem nog nooit zo sterk gezien als dit jaar. Het parcours was ook geknipt voor hem. Maar hij is er niet meer bij."

  "Wie kan Froome dan wel verslaan? Astana heeft een sterk blok met Aru en Fuglsang. Porte is wellicht een té grote favoriet om veel ruimte te krijgen in de bergen."