• home
 • video
 • pas verschenen

  WS Brussels laat zich niet zomaar uit Machtensstadion gooien

  RWDM en WS Brussel delen het Edmond Machtensstadion.

  Op bevel van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek had WS Brussels op 1 juli het Machtensstadion, dat het deelde met RWDM, moeten verlaten. Maar de advocaat van de club uit tweede amateur hield dat tegen. WS Brussel spreekt daarbij straffe taal: "Niemand tergt mij zonder gevaar."

  Het spelletje tussen de drie partijen - gemeente, WS Brussel en RWDM - duurt al even. In 2016 sloot de gemeente na moeilijke onderhandelingen een huurovereenkomst voor het stadion af met de twee clubs, waarbij vooral de kaart van WS werd getrokken.

  WS Brussel greep echter naast de proflicentie en zakte door financiële problemen naar de eerste amateurliga. Daar ging het van kwaad naar erger. De gemeente stelde vast dat de club niet aan haar geldelijke verplichtingen kon voldoen en besliste de huurovereenkomst stop te zetten.

  "Gemeente handelt rechtsstaat onwaardig"

  WS Brussel liet het daar niet bij en vindt het vooral betreurenswaardig dat de honderden jeugdspelers niet meer in het Edmond Machtensstadion welkom zijn. In een communiqué op de website geeft de club de gemeente ervan langs.

  "Bepaalde personen laten hun persoonlijke gevoelens boven hun verantwoordelijkheidsplicht, hun functie, hun moraal, ethiek en sociaal bewustzijn komen."

  "Wat zijn 500 jongeren in een specifieke sociale context waard, tegenover populisme en kleine afspraakjes..."

  "De gemeente spot zelfs met alle wetten door de manu militari verhuizing van alle activiteiten van de club uit het stadion op 1 juli vast te leggen. Dat is onaanvaardbaar. Een praktijk uit de Far West, een rechtsstaat onwaardig."

  "Nemo me impune lacessit"

  WS Brussel startte een rechtszaak tegen de uitsluiting. "De voorzitter van het beroepshof in Brussel heeft de gemeente Molenbeek veroordeeld de huurovereenkomst van onze club te respecteren op straffe van een boete van 25.000 euro per inbreuk (!!!!)."

  De club haalde haar slag dus thuis: "Wij blijven de belangrijkste gebruiker van het A-terrein van het Machtensstadion en de exclusieve gebruiker van de B- en C-terreinen tot er een uitspraak ten gronde is."

  "Dit is een belangrijke overwinning voor de moraal, onze eer en de Brusselse jeugd."

  "Deze overwinning toont dat RWS Brussel sterk staat tegen de tegenkanting en geen zwakte zal tonen bij het verdedigen van zijn rechten...."

  Waarna het communiqué afsloot met een Latijnse spreuk: nemo me impune lacessit, niemand tergt mij zonder gevaar. "Verenigd zullen wij zegevieren."

  Het laatste over deze affaire hebben we dus zeker nog niet gehoord. Opvallend: beide teams spelen komend seizoen in de tweede amateurklasse.