• home
 • video
 • pas verschenen

  Ullrich als toeschouwer aan de kant van de weg: "Sommige media blijven zeuren"

  "Af en toe kruip ik nog eens op mijn fiets."

  In alle stilte heeft Jan Ullrich zondag nog eens een stapje in het Tour-circus gezet. De NOS vond en sprak de Duitse laureaat van 1997 in een kleine Duitse gemeente. "Ik geniet van het leven op Mallorca en bekijk de koers op tv", zegt de gevallen Duitse wielergod.

  Jan Ullrich fietste in 1997 zijn naam op de erelijst van de Ronde van Frankrijk. Tien jaar geleden zette hij een punt achter een turbulente carrière. Pas enkele jaren na zijn pensioen ging hij door de knieën en bekende hij doping gebruikt te hebben.

  Sindsdien is Ullrich voor menigeen persona non grata. Het heette dat hij niet welkom was bij de Tour-start in Düsseldorf. Daar wilde de NOS wel eens het fijne van weten.

  De Nederlanders vonden de 43-jarige Duitser zondag in een autohandel in Korschenbroich, een kleine gemeente op een halfuur van Düsseldorf.

  "Het gaat heel goed met mij. Ik geniet van het leven. Ik woon sinds een jaar met mijn gezin op Mallorca. Af en toe kruip ik nog eens op mijn fiets. Ik heb nu vooral veel tijd voor mijn kinderen, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben een familieman."

  "Dat ik niet gewenst was bij de start van de Tour in Düsseldorf? Dat klopt niet. Ik ben wél uitgenodigd, maar ik heb de invitatie zelf geweigerd, omdat ik bij de verjaardag van mijn dochter wilde zijn."

  "En nu sta ik hier in Korschenbroich. Hier is minder gedoe dan in Düsseldorf. Ik houd ook niet zo van een hype rond 1 persoon. Daarom ben ik aan de kant van de weg komen staan. Het is de eerste keer sinds mijn afscheid dat ik in de Tour ben."

  "Sommige media blijven maar zeuren"

  Ullrich heeft afgerekend met zijn eigen verleden, maar zijn dopinghistorie blijft hem achtervolgen. "Ik vind dat jammer, want ik heb ervoor geboet", zegt hij.

  "Ik ben al 11 jaar gestopt en heb het achter mij gelaten. De mensen begrijpen dat, maar sommige media blijven maar doorgaan. Dat is de mentaliteit van een bepaalde Duitse pers: het gaat altijd over het verleden in plaats van de toekomst. Ze blijven maar zeuren. Maar ik houd nog altijd van het wielrennen. Ik bekijk de koers liefst op televisie."

  Klik hier om het gesprek van de NOS-verslaggever met Jan Ullrich te bekijken.

  Tweet van NOS-reporter Ayolt Kloosterboer: