• home
 • video
 • pas verschenen

  Renner die 102 talen spreekt, Kittel drinkt graag La Chouffe en Walter "Iljo" Planckaert

  Karl Vannnieuwkerke met Matthias M.R.Declercq en Iljo Keisse.

  Schrijver Matthias M.R. Declercq en Iljo Keisse waren zondagavond bij Karl Vannieuwkerke op visite in Vive le Vélo. Genoeg stof voor anekdotes, een lach en een traan: de beste fragmenten vindt u hier.

  Maarten trakteert Marcel op een La Chouffe

  Ritwinnaar Marcel Kittel schoof zijn benen onder de tafel van reporter Maarten Vangramberen en blikte terug op zijn triomf. "Het was een mooie dag en een belangrijke overwinning", zei de Duitser die een woordje uitleg gaf bij zijn schijfremmen, een truitje signeerde en er een smiley bijtekende.

  "Ik houd van Belgisch bier. La Chouffe bijvoorbeeld", zei hij tot slot van het gesprek. Waarna Maarten Vangramberen prompt een flesje te voorschijn toverde en het voor Kittels neus zette.

  "Ik vind het schilderwerk van Phinney fantastisch"

  Taylor Phinney reed in de etappe naar Luik naar de bolletjestrui. Het Amerikaanse buitenbeetje is een opmerkelijke figuur in het peloton. Hij houdt van mode en is een kunstenaar. "Ik vind zijn werk fantastisch", zegt Matthias M.R. Declercq. Renaat Schotte haalde Phinney voor de camera en liet hem op een zeer rustige en charismatische manier over zijn schilderkunsten vertellen. 

  "Ik spreek 102 talen"

  Maarten Vangramberen ging voor de start van de tweede etappe op bezoek bij Ignatas Konovalovas. De 31-jarige Litouwse kampioen van de Franse FDJ-ploeg drinkt graag koffie. "Ik heb mijn eigen toestel meegenomen. Het is een kleintje. Ik programmeer het 's avonds, zodat ik 's ochtends gewekt wordt met een alarm en de geur van koffie." Verder spreekt Konovalovas naar eigen zeggen 102 talen. Of toch 6.

  "Ik had de zege van Kittel voorspeld"

  Sammy Neyrinck wrong zich in aankomstplaats Luik tussen het volk en snoof de sfeer op. De reportage van de Sporza-verslaggever kunt u hieronder bekijken.

  "Merckx, Maertens en..."

  Karl Vannieuwkerke legde zijn twee gasten een vraag voor: "Ik wil jullie wielerkennis testen. Er zijn 3 renners die in 1 Tour 8 etappes gewonnen hebben. Twee ervan zijn een Belg. Welke?" De antwoorden kwamen sneller dan de presentator had durven te dromen. Zelfs het derde antwoord liet niet lang op zich wachten. Iljo Keisse gaf het, met een imitatie van Walter Planckaert erbovenop.

  Volledige uitzending op vrt nu

  U kunt de hele aflevering van Vive le Vélo bekijken door op deze link te klikken. Als u dat doet, komt u meer te weten over "de Val", het boek dat Matthias M.R. Declercq geschreven heeft over "vijf aardige jongens" (Keisse, Weylandt, De Fauw, De Backer en Hovelijnck) die één doel hadden in hun leven: de koers. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar...