• home
 • video
 • pas verschenen

  Nilis 5e in top 100 van beste buitenlanders in Nederland

  Nilis speelde van 1994-2000 in Eindhoven.

  Luc Nilis siert de vijfde plaats in de top 100 van de beste buitenlandse voetballers die ooit in Nederland speelde. Dat is het oordeel van de Nederlandse krant Algemeen Dagblad (AD). Twee beroemde Brazilianen en een fijnzinnige Fin bezetten de eerste drie plaatsen.

  Het AD waagde zich aan het titanenwerk om een top 100 samen te stellen van de beste buitenlanders die ooit in Nederland speelden. Luc Nilis wordt door de krant op de vijfde plaats gezet, een plaatsje voor Zlatan Ibrahimovic.

  "Zo'n lijst is altijd voor een stuk subjectief en er was wel wat discussie tussen de collega's, maar niet over de top tien. Ook niet over Nilis", verklaart AD-journalist Mikos Gouka, die de lijst samenstelde.

  "Alles wat Nilis in Nederland aanraakte, veranderde in goud. Hij was echt een heel belangrijke kracht bij PSV. De appreciatie voor hem gaat verder dan de supporters in Eindhoven. In Nederland hebben we eigenlijk nooit begrepen dat hij in België nooit echt aansloeg." 

  Op de eerste plaats op de lijst staat Romario, de Braziliaan die vijf seizoenen lang de doelpunten aan elkaar reeg voor PSV. Zijn landgenoot Ronaldo Luis Nazario de Lima staat op twee, Jari Litmanen op drie. 

  "De keuze tussen Romario en Ronaldo was een beetje fiftyfifty. Hadden we ze omgedraaid, hadden weinig mensen daar waarschijnlijk problemen mee gehad."

  "Romario was de eerst superster uit Brazilië in Nederland. Hij was niet alleen geweldig op het veld, maar was ook een speciale, rebelse persoon naast het veld. Persoonlijkheid speelde een rol. Zo is Zlatan sportief niet helemaal doorgebroken bij Ajax, maar er is toen al wel een bepaalde sfeer ontstaan rond hem."

  Twee landstitels en een Beker in Nederland

  Luc Nilis speelde van 1994 tot en met 2000 voor PSV, dat hem wegplukte bij Anderlecht. Met de club uit Eindhoven won hij twee keer de titel in de Eredivisie en een keer de beker. Twee keer kroonde de aanvaller met een fluwelen traptechniek zich tot topschutter.

  Het AD plaatst nog vier Belgen in de top 50. Op plaats 15 staat Eric Gerets. Dries Mertens vinden we terug op de 30e plaats, vijf plaatsen boven Jan Vertonghen. Nacer Chadli is de derde Rode Duivel van de huidige generatie die volgens de krant tot de beste 50 buitenlanders in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal behoort.

  "Net als in België vertrekken steeds meer Nederlanders uit de eigen competitie. Niet alleen de toppers, maar ook de subtoppers. Het aantal buitenlanders neemt toe, maar hoe doen zij het? Die vraag was de aanleiding voor deze lijst", zegt Gouka.

  Top 50 buitenlandse voetballers in Nederland
  1.RomarioPSV
  2.Ronaldo de LimaPSV
  3.Jari LitmanenAjax
  4.Luis SuarezGroningen/Ajax
  5.Luc NilisPSV
  6.Zlatan IbrahimovicAjax
  7.Mateja KezmanPSV
  8.Ove KindvallFeyenoord
  9.Kristen NygaardAZ
  10.Stefan PetterssonAjax
  ...  
  15.Eric GeretsMVV/PSV
  30.Dries MertensPSV
  35.Jan VertonghenAjax
  47.Nacer ChadliTwente

  Retro: Ronaldo en Nilis stuwen PSV voorbij Feyenoord (1994)