• home
 • video
 • pas verschenen

  Het wielerenigma van Nederland: zwijgende Jan Raas na 15 jaar weer in de koers

  Jan Raas verkiest een leven in de stilte.

  Jan Raas heeft zich zondag nog eens in het (Tour-)peloton begeven. De Nederlandse ex-renner en -ploegleider hulde zich jarenlang in stilzwijgen en was ook in Düsseldorf en Luik kort van stof. Alleen met een journalist van Omroep Zeeland sprak hij (eventjes).

  "Ik vind dit heel apart"

  Het was Dione de Graaff die het onderwerp-Raas oprakelde in De Avondetappe, de Nederlandse tegenhanger van Vivé le Vélo. "We zijn vandaag blij verrast door de komst van Jan Raas. Zijn aanwezigheid in de Tour is heel opvallend", zei De Graaff.

  "Jan Raas heeft 10 etappes gewonnen in de Ronde van Frankrijk. Hij was een grote man in het wielrennen en is nog ploegleider geweest bij Rabobank, waar hij in 2003 op een zijspoor geraakt is."

  "Op dat moment heeft hij ervoor gekozen om zich terug te trekken uit de openbaarheid. Maar nu was hij er weer." 

  Jan Janssen zat aan tafel bij De Graaff en stelde zich hardop vragen bij de attitude van Raas. "Ik vind dit heel apart. Deze man is de laatste 15 jaar niet meer gespot, alleen in een café bij hem in de buurt. Hij leek van de aardbodem verdwenen", zei de Tour-winnaar van 1968.

  "Ik zou graag de reden weten waarom Raas zich van het wielrennen distantieert. Ik denk dat er bij het afscheid van Rabobank iets gebeurd is, waardoor hij gezegd heeft: tot hier en niet verder."

  Raas: "Ik vond het een leuke dag"

  De Nederlandse tv-collega's probeerden Raas een vraag te stellen, maar die hield de boot af. Hilaire Van der Schueren, ploegleider van Wanty-Groupe Gobert, hapte voor de tweede rit wel toe voor een gesprekje.

  "Toen wij een wildcard voor de Tour gekregen hebben, heb ik Jan gebeld. We hebben overigens nog geregeld contact. Ik zei: "Kom je naar Düsseldorf?" Wel, hij is hier. Het zal gezellig worden in de auto. Zegt hij niks tegen jullie? Tegen mij zegt hij alles (lacht)."

  "Ik ben vooral blij dat iedereen ziet dat Raas en ik twee handen op één buik waren. Of hij zich nu weer wat meer in het wielrennen zal vertonen? Dat weet ik niet. Dat moet je aan hem vragen. Ik weet wel dat ik altijd een beroep op hem kan doen als ik hem nodig heb."

  De Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld was ook te gast in De Avondetappe en zei dit: "Ik zou een moord plegen voor een interview met Jan Raas." (klik hier om het fragment te bekijken)

  Het Nederlandse regionale tv-station Omroep Zeeland kreeg Raas wél te pakken voor een gesprek, al duurde het niet lang en liet Raas niet in zijn kaarten kijken.

  "Jullie weten dat ik geen interviews geef en dat wil ik zo houden. Ik heb vandaag genoten van de koers en morgen ga ik weer genieten van de koers op televisie. Ik heb het wielrennen niet gemist, maar ik vond het wel een leuke dag", was alles dat Raas te zeggen had.

  Jan Raas heel kort bij Omroep Zeeland: