Retour 2 juli 2011: Gilbert fladdert onhoudbaar naar geel op Mont des Alouettes

  Gilbert wint op Mont des Alouettes. De rest stond niet op de foto.

  0 / 0

  Bij afwezigheid van een échte Tour warmen we ons dan maar op aan mooie momenten uit het verleden, zoals de machtige overwinning van Philippe Gilbert, vandaag exact 9 jaar geleden.

  Alles wat Philippe Gilbert in 2011 aanraakt, verandert in goud. Gilbert had in het voorjaar al de tripel Amstel, Waalse Pijl en Luik op zijn naam geschreven, met daarnaast ook nog "kleinere" koersen als de Strade Bianche, de Brabantse Pijl en de Ronde van België.

   

  In de eerste rit van de Tour dat jaar krijgt Gilbert ook nog eens een aankomst op zijn maat. Op de Mont des Alouettes kan hij zijn kracht helemaal kwijt.

  Gilbert maakt zijn favorietenrol op verbluffende wijze waar: hij springt op de slotklim achter Fabian Cancellara aan, laat hem ter plaatse en wint met een straatlengte voorsprong.

   

  Gilbert mag achteraf 5 keer het podium op: als dagwinnaar, voor geel, groen en bollen én met Omega Pharma-Lotto als beste ploeg.

  En het vervolg?

  Philippe Gilbert kondigt na zijn ritzege een tweede overwinning aan enkele dagen later op de Mûr de Bretagne. Dat pakt anders uit. Cadel Evans gaat met de oppergaai lopen, ook al omdat de ploegtactiek bij de Lotto's niet helemaal je dat was.

   

  Gilbert wordt in die Tour van 2011 wel nog twee keer tweede in een etappe, maar het zal (voorlopig) bij die ene ritzege blijven. Hij profiteert wel van zijn superconditie om na de Tour ook nog de Clasica San Sebastian, de GP van Quebec en de GP van Wallonië te winnen.