• home
 • video
 • pas verschenen

  België opent met goud, zilver en brons op het EK skeeleren

  Europees goud en zilver voor Tas en Vanhoutte (archieffoto).

  De Belgische deelnemers hebben hun start op het EK niet gemist. Sandrine Tas verlengde haar titel op de 300m tijdrit. Stien Vanhoutte en Mathias Vosté sprokkelden ook medailles.

  Tas en Vanhoutte, clubgenoten bij "De Zwaantjes" in Zandvoorde (West-Vlaanderen), zorgden op de Piste Julio Danton in het Portugese plaatsje Lagos voor een herhaling van vorig jaar.

  Toen werd ook al goud en zilver behaald, al meende Tas toen dat ze geen echte sprintster is. Inmiddels is de allrounder er een beetje in gaan geloven. 

  In de kwalificaties hadden Tas en Vanhoutte al de beste tijden laten optekenen. Tas dook met 26"253 een halve seconde onder het baanrecord (26"794) dat Vanhoutte in het voorjaar gevestigd had.

  In de finale stond er wat meer wind. De Oostenrijkse Vanessa Herzog, die als derde eindigde, vormde geen echte bedreiging voor de Belgische dames. Tas eindigde in 26"382, Vanhoutte strandde op amper 52 duizendste seconde. Goed voor goud en zilver. Anke Vos, een andere Belgische, eindigde als zevende.

  Brons voor Vosté

  Bij de mannen had Mathias Vosté de eer om naast de oppermachtige Duitser Simon Albrecht (23"759) en de Fransman Darren De Souza op het podium te staan.

  Vosté had zich als vierde voor de finale van 12 skaters geklasseerd. Een struikelpartij van de Spanjaard Ioseba Fernandez maakte de weg vrij naar het erepodium. Vosté klokte in de finale 24"505.

  Nog meer medailles in de avondsessie

  Later op de avond volgden nog enkele Belgische medailles: Bart Swings pakte zilver op de punten-afvallingskoers over 10 kilometer, Sandrine Tas eindigde ook tweede.

  Concurrentie van de Wereldspelen

  Aan het toernooi in Portugal doen 262 skaters uit 15 landen mee. Vorig jaar in Nederland waren 2 landen meer vertegenwoordigd. In het Portugese programmaboekje staat dat er 400 deelnemers uit 24 landen werden verwacht. Het lijkt erop dat de interesse in de Europese titelstrijd sterk afgenomen is.

  Dat kan te maken hebben met de Wereldspelen, waar inline skating ook op het programma staat. De Wereldspelen worden eind deze maand in Polen gehouden. De Belgische skaters wijzen er voortdurend op dat dat toernooi het belangrijkste van het seizoen is.