• home
 • video
 • pas verschenen

  "Bij Sky hebben we nooit getwijfeld aan de conditie van Froome"

  "Chris heeft hard gereden op de rechte stukken."

  In de aanloop naar de Tour de France plaatsten bepaalde kenners vraagtekens bij de vormcurve van Chris Froome. Gisteren schudde de Britse titelverdediger echter meteen een lekkere tijdrit uit zijn benen. "Het is begrijpelijk dat er getwijfeld werd, maar wij zijn nooit nerveus geweest", zegt Servais Knaven.

  Met ritwinnaar Geraint Thomas, Vasil Kirijenka (3), Chris Froome (6) en Michal Kwiatkowski (8) eindigde Team Sky in de tijdrit met 4 renners in de top 8. Meteen een antwoord op de beweringen dat Sky in deze Tour niet zo sterk voor de dag zou komen?

  "Dit hadden we zelf niet voorspeld, maar het is natuurlijk wel een mooi begin", zegt de Nederlander Servais Knaven, één van de ploegleiders van Sky, aan Sporza. 

  "Wat Geraint Thomas betreft: het is hem van harte gegund. We wisten dat dit ooit zou gebeuren, maar voor mij is dit toch een beetje een verrassing. Na zijn blessure in de Giro had Geraint immers niet veel gekoerst."

  "In de breedte toont de tijdrit aan dat we er klaar voor zijn. Het is begrijpelijk dat sommige mensen in de aanloop naar de Tour aan bijvoorbeeld Chris Froome twijfelden."

  "Het was mooi geweest als Froome een rit gewonnen had in de Dauphiné of er de eindzege gepakt had, maar wij hebben nooit aan hem getwijfeld. We zijn ook nooit nerveus geweest."

  "Froome heeft opgebouwd naar de Tour en groeide naar zijn top toe. Dat heeft hij gisteren al bewezen. In de bochten heeft hij geen risico's genomen, maar op de rechte stukken heeft hij hard gereden."

  "We verdedigen de gele trui"

  Door de overwinning van Thomas beschikt Team Sky al in een vroeg stadium over de gele trui. Is dat een voor- of nadeel, want nu zit het team al met wat druk opgezadeld.

  Knaven: "Wij hebben met Sky altijd respect voor de gele trui gehad en dat hebben we nog steeds. Wij spelen geen spelletjes en gaan de gele trui dus verdedigen."

  "Als wij het vandaag normaal en netjes doen, zal het peloton samenhorig zijn en zullen de sprintersploegen meehelpen. Daarna kunnen wij in de finale ons eigen ding doen."

  "Morgen kan het moeilijker worden met dat klimmetje op het einde. Stel dat een Sagan of Matthews iets forceert, dan kan het dat we de gele trui niet meer hebben. Maar wij nemen sowieso onze verantwoordelijkheid."

  Tot slot: hoe zat dat nu met die strips op de shirts tijdens de tijdrit? "Er zaten helemaal geen strips op. Het is een grote misvatting", beweert Knaven.

  "Het truitje is niet superglad, maar er is niks op geplakt. Alles is volgens de regels. Het is niet daardoor dat we 4 man bij de eerste 8 hadden. Die jongens hebben al wel wat bewezen in het verleden. Dit shirt is niet meer dan een detail. Een klein dingetje dat misschien een klein verschil maakt."