• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt wordt in China 5e bij eerste wedstrijd van het jaar

  Van Tichelt (archieffoto) keert terug met een vijfde plaats.

  Dirk Van Tichelt heeft een vijfde plaats veroverd bij zijn comeback in het circuit. Op de Grote Prijs van Hohhot in China verloor hij de kamp om een bronzen medaille met 3 strafpunten.

  Van Tichelt zou in 2017 al veel vroeger weer wedstrijden vechten, maar door de geboorte van z'n zoontje eind vorig jaar kon hij niet genoeg rusten en liep hij nogal wat trainingsachterstand op.

  In China vierde hij na zeven maanden afwezigheid zijn terugkeer in de -73 kilogram van het circuit.

  In de eerste ronde was Van Tichelt vrij, daarna versloeg hij de Oekraïner Artem Khomula ('s werelds nummer 67) met ippon en vervolgens de Zweed Tommy Macias, de nummer 4 van de wereld en bronzen medaille van het EK, met waza-ari.

  In de halve finales verloor Van Tichelt op zijn beurt met waza-ari van de Chinees Saiyinjirigala (18). En ook de kamp om het brons verloor hij, met ippon van de Iraniër Mohammadi Barimanlou (56).

  Van Tichelt moest duidelijk nog wennen aan de nieuwe regels in het judo, want hij kreeg na 3,5 minuut zijn derde strafpunt aangesmeerd. Gevolg: einde kamp.

  Het toernooi in China was voor Van Tichelt, de bronzenmedaillewinnaar van Rio, de enige wedstrijd voor het wereldkampioenschap. Dat begint eind augustus in Boedapest.

  "Op het einde maar aan 50%"

  "Er zat meer in. In de kwartfinale heb ik me 1 minuut voor het einde bezeerd aan mijn rug en een rib. In de halve finale en de kamp om het brons draaide ik maar aan 50%", zegt Van Tichelt. "Maar goed, het is niet anders. Dat kan gebeuren. Nu ga ik nog enkele keren op stage voor het WK. Ik heb het gevoel dat het weer begint te draaien. Als ik blessurevrij blijf, heb ik een goed oog in het wereldkampioenschap. Mijn ambitie op het WK? Ik wil altijd voor een medaille vechten, anders kun je beter niet meedoen."