• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI: "We kunnen de trui van Sky niet weigeren"

  Froome pakte meteen veel tijd op zijn concurrenten.

  Team Sky domineerde de openingstijdrit in de Ronde van Frankrijk. Geraint Thomas won en met Kirijenka, Froome en Kwiatkowski had de ploeg nog drie renners in de top 10. Misschien zitten de opvallende tijdritpakken van de ploeg er wel voor iets tussen. Die zouden volgens de analist van FDJ tot 18 seconden tijdwinst opgeleverd kunnen hebben.

  Team Sky heeft de concurrentie meteen getoond waarvoor het naar de Tour gekomen is. In de openingstijdrit domineerde de Britse ploeg, die tijdens de Ronde van Frankrijk in het wit rijdt.

  Enkele oplettende kijkers merkten iets vreemd op aan die witte tijdritpakken van Team Sky. Op de armen en de schouders zitten stroken met bolletjes op. Die zouden een aerodynamisch voordeel opleveren. 

  Fred Grappe, de man die bij FDJ alle technische en wetenschappelijke snufjes bestudeert, rekende het mogelijke tijdvoordeel uit. Hij beweert dat de bolletjes de renners van Team Sky in Düsseldorf een tijdwinst opleverden van 18 tot 25 seconden.

  "Ik draag gewoon het tijdritpak en probeer zo hard mogelijk te trappen", zei ritwinnaar Thomas. "Ik ben een redelijk goeie tijdrijder, net als Froome. Kirijenka won al eens het WK en Kwiatkowski is ook goed. Ik denk niet dat het de uitrusting is, je moet nog altijd trappen."

  UCI: "We kunnen de trui niet weigeren"

  De Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld betwijfelde wel of de pakken toegelaten zijn. "Het is volgens het UCI reglement verboden om aerodynamische dingen toe te voegen die niet essentieel zijn", tweette hij. Volgens Sky is het wel perfect legaal want de bolletjes zitten in het pak verwerkt en zijn er niet opgeplakt.

  Renaat Schotte ging verhaal halen bij UCI-commissaris Philippe Mariën. "Er is niets aan de uitrusting toegevoegd, de bolletjes zijn geïntegreerd in de stof en dus kunnen we de trui niet weigeren", zegt onze landgenoot. "We kunnen er voorlopig niets tegen inbrengen."

  De berekening van FDJ:

  De "bolletjestrui" van Team Sky: