• home
 • video
 • pas verschenen

  Tony Martin en zijn uitdagers: de strijd om de eerste gele trui

  Tony Martin moet onder anderen afrekenen met Castroviejo, Küng en Roglic.

  Vanmiddag is het eindelijk zover: om 15.15u gaat de Tour de France van start. De eerste opdracht voor de renners is een tijdrit van 14 kilometer. Wie zijn de favorieten voor ritwinst en die felbegeerde eerste gele trui?

  Tony Martin in de regenboogtrui

  Een vlakke tijdrit van 14 kilometer, langs de oevers van de Rijn. Dat is het openingsakkoord van de 104e Ronde van Frankrijk. Wie "tijdrit" zegt, zegt Tony Martin. De snelle man van Katjoesja kroonde zich al 4 keer tot wereldkampioen in die discipline en mag straks dan ook met zijn regenboogtrui op pad.

  Tel daar dan nog eens bij dat Martin voor eigen volk rijdt in Duitsland. Bovendien zal hij revanche willen voor 2015, toen hij na een val de Tour moest verlaten in de gele trui.

  Met andere woorden: wie vanavond met de zegebloemen wil pronken, zal voorbij Tony Martin moeten. Maar Martin mag stevige tegenstand verwachten.

  De belangrijkste uitdagers

  Een eerste naam om in de gaten te houden, is Jonathan Castroviejo. De man van Movistar kroonde zich vorige week voor de 3e keer tot Spaans kampioen tijdrijden en veroverde vorig jaar in Qatar brons op het WK.

  In de voorbije Ronde van Zwitserland toonde Stefan Küng dat hij over een uitstekend vormpeil beschikt. Hij werd er zowel in de proloog als in de afsluitende individuele tijdrit 2e. Enkel zijn BMC-ploegmaat Rohan Dennis was sneller, maar de Australiër staat niet aan de start van de Tour.

  Het wordt ook uitkijken naar Primoz Roglic. De Sloveen van LottoNL-Jumbo bewees het afgelopen jaar meermaals dat hij uitstekend uit de voeten kan op een tijdritfiets. Vorig jaar was hij in de openingstijdrit van de Giro amper 2 honderdste seconde trager dan Tom Dumoulin. Dit seizoen stoomde de ex-schansspringer al naar winst in tijdritten in het Baskenland en Romandië.

  Wat doen de klassementsrenners?

  Bij de kanshebbers op de eindzege kunnen Chris Froome en Richie Porte een eerste tik uitdelen aan de concurrentie. De ex-ploegmaats hebben allebei een goede tijdrit in de benen. De vraag is hoeveel tijd ze Quintana, Bardet en Chaves zullen aansmeren.

  In de onderlinge strijd tussen de 2 is het uitkijken wie de beste prestatie neerzet op het vlakke parcours. In het Criterium du Dauphiné trok Porte aan het langste eind. Hij won de tijdrit en was over die 23,5 kilometer 37 seconden sneller dan Froome, die er vanavond in Düsseldorf als laatste aan begint om 18.32u.

  11 namen om naar uit te kijken:
  15u45 Thomas De GendtLotto-Soudal
  16u42 Vasil KirijenkaTeam Sky
  17u24 Jonathan CastroviejoMovistar
  17u48 Geraint ThomasTeam Sky
  17u54 Jos van EmdenLottoNL-Jumbo
  18u06 Richie PorteBMC
  18u16 Primoz RoglicLottoNL-Jumbo
  18u20Tony MartinKatjoesja
  18u22 Marcel KittelQuick-Step Floors
  18u28 Stefan KüngBMC
  18u32 Chris FroomeTeam Sky

  Live op Eén, Radio 1 en sporza.be

  Bij ons zit u goed voor drie weken wielergenot. Op sporza.be volgen we alle ritten van bij de start met live-tekstupdates. Voor rechtstreekse beelden kunt u elke dag terecht op Eén en de livestream op onze website. Ook in Radio Tour op Radio 1 houden we u voortdurend op de hoogte van het koersverloop.