• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour van Backaert: "Je kunt het zo zot niet bedenken of ze willen een interview met mij"

  "Ik zal mijn koeien missen, mijn vriendin en mijn privacy."

  Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) maakt morgen zijn debuut in de Tour de France. Met sporza.be volgen we hem 3 weken lang. Hoe beleeft hij de fratsen van het Tourcircus? Boerenzoon Backaert is alvast erg populair bij de (internationale) pers.

  De Tour is nog niet begonnen, maar de tong van Frederik Backaert is toch al oververmoeid. "Ik heb al veel interviews moeten geven. L'Equipe, de RTBF, Rouleur,... Je kunt het zo zot niet bedenken of ze zitten hier op mij te wachten in de lobby van het hotel. Ze zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in het verhaal van de boerderij", zegt boerenzoon Backaert.

  Backaert heeft zich de voorbije dagen al laten onderdompelen in de speciale Toursfeer. "Maar morgen moet het meest indrukwekkende nog komen. We hebben vandaag al de proloog proberen te verkennen, maar dat is mislukt. Het was te gevaarlijk, we moesten te vaak tegen de rijrichting ingaan."

  "Ik heb wel de indruk dat er nog veel werk aan de winkel is om het parcours op te bouwen. Maar morgen zal het wel impressionant zijn."

  Aan de presentatie van de ploegen houdt Backaert gemengde gevoelens over. "Het was indrukwekkend, maar de start van de Ronde van Vlaanderen in Brugge is toch nog indrukwekkender. Daar staat toch nog meer volk."

  "Op voorhand werden er ook foto's van ons genomen door ASO. Dat is voor als we eens in een ontsnapping zouden zitten, dan komen die foto's in beeld. Er was ook een vergadering met alle renners samen in het stadhuis van Düsseldorf."

  "Van der Schueren zei: "Dit waren 8 dagen, straks zijn het 3 weken""

  Frederik Backaert is 27, maar toch rijdt hij nu pas voor het eerst een grote ronde. "Enthousiast, maar met een bang hartje", omschrijft hij zelf zijn gevoel.

  Dat bange hartje klopte vlak na de Dauphiné - waar hij overigens ei zo na een etappe won - nog wat harder. "Ploegleider Hilaire Van der Schueren keek ons achteraf indringend aan en zei: "Je hebt nu 8 dagen gekoerst, je weet nu waar je straks aan toe bent in de Tour."

  "Als ik Parijs niet zou halen, zou mijn Tour wel mislukt zijn. Misschien is dit wel de enige kans die ik krijg om de Tour uit te rijden. Je weet maar nooit."

  Eerst een paar ritten de kat uit de boom kijken, is voor Backaert wel geen optie. "We moeten met de ploeg alle dagen in de aanval. Die eerste rit met aankomst in Luik is wat dat betreft al belangrijk."

  Ook de proloog wordt geen gezondheidswandeling. "Ik zal geen tijd hebben om wat te genieten. Je kunt niet tegen 80% een tijdrit over 14 kilometer afwerken. Je moet voluit gaan. Al ga ik wel geen risico's nemen. Het is niet zo dat ik de proloog zal winnen."

  "We hebben de beste kok van de Tour"

  Frederik Backaert zal 3 weken de kamer delen met Thomas Degand. "Al zijn we nu wel met 9, dus iemand moet apart liggen. Maar ik hou wel van wat ambiance op de kamer."

  "Qua muziek ben ik wel blijven steken in de jaren 90. Nirvana, de Foo Fighters,... Rockmuziek dus. Daar luister ik graag naar. Maar op de kamer pas ik mij aan en mogen het ook recentere dingen zijn."

  Lezen is niet aan Backaert besteed. "Maar ik heb hier net een tablet gekocht en zal mij daar wel mee bezighouden. Netflix en zo. En ik ga uiteraard ook de app van onze nieuwe sponsor Polar Flow installeren."

  "Daarnaast hou ik me bezig met het lastigvallen van onze buschauffeur Roger. De sfeer in de ploeg zit er goed in. Qua eten worden we ook verwend. We hebben de beste chef van de Tour! Alain had in de jaren 90 een sterrenrestaurant. In de Dauphiné heeft hij ook voor ons gekookt. Dat was zó goed!"

  En voor de rest zullen we vooral moeten rusten. Elk moment van de dag dat we kunnen. En steunkousen aandoen na elke rit om te recupereren. Drie weken koers, ik kan me nog niet voorstellen hoe zwaar dat zal zijn."

  "Heb malchance dat ik net een vriendin heb"

  Backaert is voor het eerst 3 weken weg van huis. Wat zal hij missen? "Ik heb net de malchance dat ik vlak voor de Tour iemand heb leren kennen", lacht hij. "Normaal gezien zal ze wel afkomen tijdens de rustdag."

  "Daarnaast zal ik uiteraard ook de koeien en de honden missen. En vooral de vrijheid die je thuis hebt. Hier leef je constant samen, heb je geen privacy. Het liefste wat ik doe als ik terugkom van een rittenkoers, is even alleen in mijn auto stappen en wat muziek opzetten."