• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Froome heeft andermaal een voorsprong in intelligentie genomen"

  Nog twee keer slapen en het Tour-circus trekt zich op gang in Düsseldorf. Vandaag en morgen telt Michel Wuyts mee af met twee vooruitblikken. Vandaag de favorieten, het DNA van de Ronde van Frankrijk en de strijd om groen. Morgen wikt en weegt Michel de Belgen.

  Froome...

  De namen van de favorieten zijn algemeen bekend. Maar hoe ziet Wuyts de volgorde op het podium in Parijs? "Dat zet ik toch Froome op het hoogste trapje. Omdat hij de kwaliteiten van een Tour-winnaar het beste bundelt." 

  "Wat mij opvalt is dat Froome andermaal voorsprong heeft genomen in intelligentie. Dat zag ik in de Dauphiné. Hij kent het parcours al maanden op zijn duimpje en weet dat hij in afdalingen duels kan winnen, ook in de Tour."

  "Froome daalt nu beter dan ooit tevoren. Hij is misschien wel beste daler van het Tour-peloton geworden. Daar is over nagedacht en aan gewerkt. Hij bewijst dat een zwakte, een sterkte kan worden. Door dat te tonen, zet hij zijn concurrenten nu al met daver op het lijf."

  "Bovendien staat hij karakterieel boven Porte. Een "smeerlap" is een te sterk woord, maar ik geloof niet meer in de beleefde college boy. Hij heeft een hoger Armstrong-gehalte gekregen. Hij jent zijn tegenstanders."

  ...tegen de rest

  Toch is de Tour niet op voorhand al beslist. "Ik heb het voorgevoel, of is het de hoop, dat we deze Tour meer strijd krijgen. Als Froome te tackelen is, dan is het nu. Er zit onzekerheid in het team."  

  "In de Dauphiné leek Froome kwetsbaar en ook zijn ploeg lijkt minder goed dan vorig jaar. Poels ontbreekt, net als Stannard. Die deed misschien wel een derde van het werk vorig jaar." 

  "Ik mag hopen dat wie het beu is dat Sky de bovenhand haalt, ten aanval zal trekken in een soort verbond. Om de beurt en niet achter elkaar rijden. De mogelijkheden daarvoor liggen meer aan het begin van de Tour.

  Niet op het einde wanneer iedereen aan zijn plaatsje in het klassement denkt. Geef een concullega eens een kans om wat ruimte te nemen."

  "Voor de tweede plaats zie ik vooral Quintana en Bardet in aanmerking komen. "Bij Quintana vraag ik me af of hij na een slopende Giro, waar hij eigenlijk gefaald heeft, hersteld is? Mijn vrees is dat hij een tik zal krijgen in de eerste week."

  "Quintana kan zich wel optrekken aan het feit dat hij vorig jaar beter was in de Vuelta dan in de Tour. Tussen de Tour en Vuelta zit minder recuperatie dan tussen de Giro en de Tour."

  "Ik zou het fijn vinden voor Contador als hij het podium haalt. Ik wil vooral een Contador zien zoals in Parijs-Nice . Een renner die aanvalt in het ongerijmde. Dat is formidabel."

  "Maar als Contador de Tour wil winnen zou ik gezegd hebben: "vergeet Degenkolb, bouw een hele ploeg rond Contador". Maar daar heeft Trek de renners niet voor."

  Het niveau in de Tour

  De aanvalslust in het peloton valt al een heel seizoen op. Maar voor de favorieten in de Tour ligt dat vaak anders. Ook nu weer, vreest Michel Wuyts.

  Als je van spankracht houdt en je wil aanvallen zien, dan moet je naar de Giro. Als je van spektakelbeklimmingen houdt: kort, steil en venijnig, dan moet je naar de Vuelta."

  "Als je tactische hoogstandjes wil, moet je naar de Tour. Tactische hoogstandjes leiden tot Catenaccio. Ik heb geleerd mijn aandacht te verplaatsen naar de strijd om de ritzeges." 

  "Ik hoop op scenario's zoals in de Vlaamse klassiekers, de Dauphiné of het BK, maar dat mag je niet verwachten in de Tour. Daarvoor is het niveau en de gelijkheid tussen de teams te groot. Bovendien moet je over drie weken verstandiger omspringen met je krachten. Je kan alleen een parcours uitstippelen dat uitnodigt tot ondernemen."

  Sagan evenveel groene truien als Zabel?

  Dat Sagan na drie weken voor een zesde keer de groene trui aantrekt, lijkt al bijna een zekerheid voor velen. "Kristoff is de enige die van daken schreeuwt dat hij zich niet neerlegt bij de heerschappij van Sagan", zegt Michel Wuyts.

  "Voor plaats drie denk ik aan Degenkolb, maar evident is dat niet als je een kandidaat eindwinnaar hebt. Voor de groene trui moet je ook voor de tussensprint gaan. Een Kittel op zijn best komt dichtbij."

  "Démare heeft het voordeel dat hij de beste sprinterstrein heeft. Terwijl de meeste treintjes zijn verzwakt, heeft FDJ geïnvesteerd met aankopen als Cimolai en Guarnieri. Ik verwacht FDJ als een vuurtoren in de sprints, als maatstaf voor de rest."

  "Sagan zal vooral inschuiven, daarin is hij een meester. De eerste sprint van Sagan in de Ronde van Zwitserland heb ik zes keer met open mond bekeken. Zijn er anderen die op dit moment die snelheid hebben?"

  "Op onze hoede blijven voor doping als ik verhalen uit Colombia hoor"

  Nog voor er een meter is gereden is het eerste dopinggeval van de Tour een feit: André Cardoso. Hoe zeker kunnen we zijn dat we naar een zuivere Tour kijken?

  "Beweren dat iedereen koosjer is, is te veel gevraagd. Maar ik ben wel overtuigd dat dopinggebruik in grote mate uit het peloton is. Maar we moeten op onze hoede blijven." 

  "Ik lees in Sport/Voetbalmagazine dat in Colombia doping in fietswinkels los over de toog gaat. Of dat een selectieheer van de Colombiaanse jeugd Vicente Belda is, de man die na de Fuentes-affaire uit Spanje is gevlucht."