• home
 • video
 • pas verschenen

  Wie doet Sagan wat voor groen? "Er kan veel misgaan"

  Het is nog koffiedik kijken wie de concurrenten voor Sagan worden voor groen.

  Peter Sagan kan met een zesde groene trui het record van Erik Zabel evenaren. De concurrentie lijkt zich al neer te leggen bij zijn overmacht. Zelf is hij natuurlijk voorzichtiger. "Ik zal er van de eerste tot de laatste dag voor moeten vechten."

  262 punten, 66 punten, 149 punten, 97 punten en 141 punten. Dat was de riante voorsprong die Peter Sagan de voorbije jaren had in het puntenklassement. In de Ronde van Zwitserland toonde Sagan dat hij opnieuw in vorm is. Een 6e groene trui lijkt bijna een formaliteit.

  "Nee, helemaal niet. Het is lastig om het groen te veroveren. Je moet er van de eerste tot de laatste dag voor vechten, elke dag geconcentreerd zijn."

  "Er kan ook veel mis gaan. Ik kan vallen, geblesseerd geraken of ik kan een paar sprints missen. Pas na de eerste week kun je weten wie er in aanmerking komt voor het groen."

  Iemand rekende uit dat Sagan in deze Tour 11 ritten zou kunnen winnen. "Ik ben niet overdreven hongerig. Ik kan gewoon mijn best doen."

  Heeft Sagan nog wel honger naar nóg een groene trui? "Ik ga er dit jaar voor en dan volgend jaar ook, maar daarna ben ik het misschien beu", lacht hij.

  Sagan zal voor het eerst in de tour ook bijgestaan worden door zijn broer. Bovendien wordt hij binnenkort voor het eerst vader. "Ik ben blij met dat nieuws, maar zolang de baby er nog niet is, verandert dat weinig."

  Kristoff: "Zonder ziekte pakt Sagan het groen"

  Het blik sprinters is uiteraard goed gevuld, maar hebben ze ook de ambitie om het Peter Sagan moeilijk te maken voor het groen?

  "Hij is opnieuw de favoriet", zegt John Degenkolb. "Het wordt moeilijk om hem te verslaan. Hij kan punten pakken in overgangsritten en staat zijn mannetje in de massasprints."

  "Zonder ziekte heeft hij de trui te pakken", gooit Alexander Kristoff bij voorbaat al de handdoek. "Ik denk momenteel niet aan het groen, wel aan ritzeges."

  Erik Zabel ziet Michael Matthews als zijn grootste uitdager. "Vorig jaar eindigde derde in het puntenklassement, maar ik denk dat hij nu mee strijd zal kunnen leveren. Ik geloof in hem, maar hij zal heel sterk voor de dag moeten komen om Sagan het groen te ontfutselen. Zonder ziekte of valpartijen wint Sagan opnieuw het groen."

  "Als Kittel zich goed voelt, is hij bijna onklopbaar"

  Als outsiders ziet Zabel 3 kandidaten. "Ten eerste André Greipel, die ik de trui zeker zou toewensen. Hij zal wel een rit winnen, maar hij is gewoon te braaf en dat kost hem soms de zege in de sprint."

  "Ten tweede is er Cavendish. Hij was de voorbije maanden ziek, maar met hem moet je altijd rekening houden. Al lijkt groen me te hoog gegrepen."

  "En ten slotte is er Marcel Kittel. Hij is snel, maar hij wordt soms te veel gestuurd door zijn hoofd. Als hij zich zeer goed voelt, is hij bijna onklopbaar."