• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Wil graag mijn aantal ritzeges in de Tour verdubbelen"

  Philippe Gilbert zal in de clinch moeten gaan met Sagan en Van Avermaet.

  Philippe Gilbert is een koele minnaar van de Tour, maar dit jaar heeft hij er toch weer zin in. "Want het is een mooi parcours dit jaar", zegt Gilbert, die voor het laatst in 2013 aan de start stond.

  Philippe Gilbert begint aan zijn 8e Tour de France, maar hij kon nog maar één keer winnen. In 2011 won hij de openingsrit naar Mont des Alouettes, waardoor hij 's anderendaags ook in het geel mocht starten.

  "Ik zou mijn aantal ritzeges in de Tour graag verdubbelen", zegt Gilbert. "Er zijn een paar ritten met een korte finish bergop, op een kaske. Dat is perfect voor mij. Maar ook voor Sagan en Van Avermaet. Zij worden mijn concurrenten."

  "In de 2e of 3e week kan ik dan misschien mijn kans gaan in een ontsnapping. Veel zal afhangen van de situatie in het klassement of die ontsnappingen tot het einde zullen dragen of niet."

  De tweede etappe eindigt in Luik, niet ver van de geboorteplaats van Gilbert. "Mijn fans zullen iets van mij verwachten, maar het is een snelle finish en wij mikken op Marcel Kittel. Maar een zege met de ploeg is ook goed natuurlijk."

  "Fans, hou je kinderen bij en wees voorzichtig"

  De wedstrijd is nog niet begonnen, maar Philippe Gilbert weet ook al weer waarom hij de Tour niet altijd in zijn hart draagt. "Al die media-aandacht, al die drukte. Het is toch iets speciaals."

  "Ik heb altijd gezegd dat dit mijn lievelingswedstrijd niet is wegens al die stress die erbij komt kijken. Al het verkeer voor en na de wedstrijd, al die mensen langs de kant van de weg. Sommigen zitten op hun gsm te kijken en brengen de renners in gevaar."

  "Daarom zou ik de mensen ook willen oproepen om hun kinderen goed bij te houden, om voorzichtig en aandachtig te zijn en om de weg zo vrij mogelijk te houden voor de renners."