• home
 • video
 • pas verschenen

  Flamboyante voorzitter van Montpellier is overleden

  Louis Nicollin viert de Franse beker met Laurent Blanc.

  Montpellier moet afscheid nemen van voorzitter Louis "Loulou" Nicollin. De afvalkoning stond meer dan 40 jaar aan het roer van de club. In die periode zorgde hij voor heel wat controverse, maar ook voor successen, zoals de landstitel in 2012.

  Louis Nicollin verzamelde zijn fortuin in het familiebedrijf Groupe Nicollin, een van de bekendste afvalverwerkingsbedrijven van Frankrijk. Op zijn 31e werd hij al voorzitter van Montpellier, dat toen nog in de 2e klasse actief was.

  In zijn lange regeerperiode kende de bescheiden club twee hoogtepunten. In 1990 won het de beker in een ploeg die onder meer Blanc, Cantona en Valderrama als sterren had. In 2012 werd Montpellier onverhoopt kampioen, mede dankzij de vele doelpunten van Giroud.

  Scherpe tong, maar groot voetbalhart

  Nicollin kenmerkte zich als een betrokken voorzitter, op het opvliegende af. Benoît Pedretti, de aanvoerder van Auxerre, noemde hij "petite tarlouze" (mietje, homo), wat hem op 2 maanden schorsing kwam te staan. Toch had Nicollin zijn lesje nog niet geleerd. Hij bleef schelden, vaak met kwetsende taal over minderheidsgroepen en homoseksuelen.

  Nicollin viel ook op tijdens het titelfeest van Montpellier. De 70-jarige voorzitter verfde toen zijn haren in de clubkleuren blauw en oranje.

  Maar bovenal was Nicollin een gepassioneerd voetballiefhebber. Getuige hiervan zijn uitgebreide collectie van memorabilia, een van de grootste ter wereld met naar schatting zo'n 5.000 truitjes.

  Nicollin vierde vandaag zijn 74e verjaardag, maar kreeg een hartaanval op restaurant. Hij werd nog naar het ziekenhuis in Nîmes gevoerd, maar alle hulp kwam te laat.

  VIDEO: Louis Nicollin geeft een rondleiding in zijn voetbalmuseum

  Sammy Neyrinck gaf in 2013 een truitje van Gilbert aan Nicollin: