• home
 • video
 • pas verschenen

  FBI onderzoekt toewijzing WK atletiek 2021

  Hayward Field in Eugene is het mekka van de Amerikaanse atletiekwereld.

  De controversiële toewijzing van het WK atletiek van 2021 aan de Amerikaanse stad Eugene krijgt een vervolg. De FBI en de strafafdeling van de belastingdienst in de VS hebben beslist een onderzoek op te starten. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

  Eugene kreeg in april 2015 verrassend de organisatie van de wereldtitelstrijd toegewezen zonder dat er sprake was geweest van een officiële procedure. Toenmalig IAAF-voorzitter Lamine Diack vond een congres niet meer nodig. De Senegalees steunde de kandidatuur van Eugene maar wordt inmiddels verdacht van corruptie en witwaspraktijken.

  De stad in de staat Oregon heeft nauwe banden met sportgigant Nike dat even verderop zetelt. Diacks opvolger Sebastian Coe zou flink gelobbyd hebben voor Eugene en gesponsord zijn door Nike.

  Met name vanuit Göteborg werd destijds verontwaardigd gereageerd. De Zweedse stad wilde heel graag het WK van 2021 binnenhalen.

  WK atletiek

  • 2017: Londen (GBr)
  • 2019: Doha (Qat)
  • 2021: Eugene (VS) ?