• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Omloop met Muur en Bosberg wordt voltreffer"

  De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zitten volgend jaar in de finale van de Omloop. Sporza-wielercommentator Christoph Vandegoor is een gelukkig man.

  Wielerhart in Meerbeke

  Ik zit eigenlijk al te watertanden. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik een voorstander was van de oude aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke.

  Het had wel iets: een mooie sprint rechtdoor, vals plat. Daar kon je echt het verschil maken. En dan die prelude met de Muur van Geraardsbergen - een monument - gevolgd door de Bosberg. Dat draagt zoveel geschiedenis in zich.

  De organisatie in Meerbeke is na het verlies van de Ronde ook niet bij de pakken blijven zitten. Ze zijn meteen gestart met een natourcriterium. Daar stoppen ze nu mee om weer alle krachten te bundelen voor de Omloop. Daar zit wel wielerkennis en een wielerhart.

  Twee vliegen in één klap

  Bij Flanders Classics hebben ze het slim bekeken. Ze slaan twee vliegen in één klap. Ze herstellen de finale van de Ronde in ere, maar dan in een andere koers.

  Toen Wouter Vandenhaute van Flanders Classics een aantal jaar geleden de aankomst van de Ronde naar Oudenaarde haalde, liet dat niemand onberoerd. Geen Muur was heiligschennis, luidde de kritiek.

  Dit jaar keerde de Muur terug in het parcours, maar dan op 100 km van de streep. Op voorhand werd gezegd dat dat een doekje voor het bloeden was, maar uiteindelijk bleek het een scherprechter te zijn in de koers. Winnaar Philippe Gilbert zorgde daar al voor de schifting.

  Het wordt veel zwaarder

  We moeten alles ook wel een beetje relativeren. De Omloop is bij ons heel belangrijk omdat het onze openingskoers is, maar het deelnemersveld is niet vergelijkbaar met de Ronde van Vlaanderen.

  Toch wordt die aankomst met de Muur en de Bosberg een voltreffer. In Gent zullen ze natuurlijk minder gelukkig zijn, want die aankomst had ook wel wat. Daar hebben we wel een aantal sprints der stervende zwanen gezien. Dat was altijd een boeiende finale.

  Maar die finale in Gent is niet te vergelijken met hoe het nu zal zijn, met twee zware hellingen. Je kunt er gif op innemen dat het veel zwaarder wordt.

  Christophe Vandegoor