• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel na uitstekend EK: "Ik voel me sterker sinds ik nieuw team heb"

  Claire Michel eindigde op het EK drie keer in de top 10.

  Triatlete Claire Michel behaalde drie top 10-plaatsen op het EK. Na haar teleurstellende prestatie op de Spelen in Rio fleurt ze weer op bij haar nieuwe team in Amerika. "Dit is een van mijn sterkste seizoenen tot nu toe. Het grote doel zijn de Spelen in 2020. Daar moet het beter dan vorig jaar in Rio."

  "Ik heb honger naar wat er dit seizoen nog komt"

  Michel werd de afgelopen weekends vijfde op het EK op de olympische afstand en vierde in de sprint. In de mixed team relay werd ze 6e met de Belgische ploeg. "Ik ben heel blij met mijn prestatie. Al is het wel een beetje frustrerend om zo net naast het podium te vallen."

  "Op de lange afstand maakte ik na het zwemmen nog zo'n twee minuten goed en strandde ik op minder dan 10 seconden van het podium. In de sprint lag ik zelfs tot 150 meter van de finish aan de leiding. Maar uiteindelijk vochten we met vier voor drie plaatsen."

  "Ik kom voor een wedstrijd nooit aan de start met een bepaalde plaats in gedachten. Ik wil gewoon telkens mijn best doen in het zwemmen, het fietsen en het lopen. Als ik de juiste focus heb, komen de resultaten wel."

  "Ik voel me dit seizoen heel sterk. Het is een van mijn beste seizoenen tot nu toe. Ik heb honger naar wat er dit seizoen nog komt."

  "Ik heb nu meer controle tijdens de wedstrijden"

  Na de Olympische Spelen veranderde Michel van ploeg. "Ik train nu in San Diego bij Paulo Sousa. De omkadering is heel goed en het motiveert me om in een ploeg te kunnen trainen. Ik ben heel blij en de prestaties volgen ook."

  "Het is een internationale ploeg met atleten die exact hetzelfde doen als ik. Iedereen wil op hoog niveau presteren. Of ik heimwee heb? Niet echt. Ik ben een nomade. Tijdens het seizoen ben ik toch voortdurend aan het reizen. In de winter ga ik dan naar San Diego. Het is daar mooi weer en zo heb ik geen andere stages nodig."

  "Bovendien ken ik Amerika. Ik heb er als kind 22 jaar gewoond. Al blijft het natuurlijk moeilijk om familie en vrienden zo veel te moeten missen."

  Ziet onze landgenote al vooruitgang? "In de winter hebben we veel aan het zwemmen gewerkt. Ik ben al erg verbeterd, maar het blijft mijn zwakke punt. Ook op de fiets gaat het beter. En ik heb al een jaar geen blessures meer gehad. Ik voel me in het algemeen sterker. Ik heb meer controle over mijn wedstrijden. Ik moet minder gokken op wat de anderen zullen doen."

  "Op de Spelen in Rio zette ik de slechtste prestatie van mijn leven neer"

  Het grote doel van de triatlete is Tokio 2020. "Na mijn prestatie van vorige zomer in Rio was ik echt heel erg teleurgesteld. Ik werd zelfs gedubbeld en moest stoppen. Toen ben ik beginnen te wenen. Iedereen langs het parcours applaudisseerde voor mij. Ze zeiden: "Proficiat, je bent op de Spelen"."

  "Ik dacht toen: "Over vier jaar moet ik dit beter doen". Dat was een heel belangrijk moment voor mij als atlete. In Rio zette ik de slechtste prestatie van mijn leven neer, nu geef ik er alles voor om het beter te doen."

  "Daarom ben ik ook heel blij met mijn ploeg. Ik ben op de goeie weg. Ik moet geloven in wat ik doe. Ik werk elke dag hard. We zullen zien of dat in Tokio genoeg is."

  "De mixed team relay was bijzonder fijn"

  Op het EK was België ook vertegenwoordigd in de mixed team relay. Een nieuwe discipline die ook in Tokio op het programma staat. "Het is zo spectaculair. Het is super om te zien en om te doen."

  "België heeft een sterke ploeg. We zoeken nog een beetje naar een tweede vrouw. Dit is een hele mooie kans voor ons."