• home
 • video
 • pas verschenen

  Flanders Classics steekt Muur en Bosberg in nieuwe finale Omloop Het Nieuwsblad

  De renners rijden in 2018 richting de finish in Meerbeke.

  0 / 0

  De renners rijden in 2018 richting de finish in Meerbeke.

  Het parcours van De Omloop Het Nieuwsblad wordt hertekend. De start in Gent blijft ongewijzigd, maar vanaf Brakel wordt het oude tracé van de Ronde van Vlaanderen gevolgd. "Deze finale wordt een pak lastiger", zegt koersdirecteur Peter Van Petegem.

  Al jaren lag de aankomst van de Omloop in Gent. Maar Wouter Vandenhaute, directeur van organisator Flanders Classics, speelde al een tijdje met een nieuw parcours in zijn hoofd.  

  Een parcours dat een eerbetoon is aan het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen, met Meerbeeke als aankomstplaats en het legendarische duo De Muur van Geraardsbergen - de Bosberg in de finale.

  "Tom Boonen en Fabian Cancellara zijn de enige twee renners die zowel op het oude als nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen hebben gewonnen", vertelt Vandenhaute in Het Nieuwsblad. "Ze zijn ondertussen gestopt."

  "De coureurs die in 2025 koersen, zouden dus nooit meer voeling hebben met dat parcours, dat dreigde volledig tot de geschiedenis te gaan behoren."

  "Ik heb mijn idee afgetoetst bij een aantal insiders in de wielerwereld en iedereen reageerde enthousiast."

  Opeenvolging van Tenbossestraat, De Muur, Bosberg

  Aan de afstand van ongeveer 200 kilometer en startplaats Gent wordt niet geraakt. Maar vanaf Brakel volgt voortaan de opeenvolging van de Tenbossestraat, de Muur en de Bosberg. Van daar wordt richting aankomstplaats Meerbeke gereden.

  "Hoe we exact van Gent naar Brakel rijden, is nog niet uitgemaakt", zegt koersdirecteur Peter Van Petegem. "Misschien via de Berendries of de Valkenberg."

  "Het wordt wel andere koek dan afgelopen jaren. De kasseien van de Lange Munte of de Muur en Bosberg: het is een groot verschil. Deze finale is een pak lastiger." 

  "De Muur speelt in iedere wedstrijd een belangrijke rol. Tijdens de Ronde vroeger hebben we mooie wedstrijden gezien met de Muur in de finale. De organisatie wil iedere wedstrijd verbeteren en af en toe in een nieuw kleedje steken."

  "Ik denk dat de wedstrijd met deze verandering mooier wordt voor de renners, ploegen en tv-kijkers."

  Ninove en aankomstcomité betalen jaarlijks 200.000 euro

  De stad Ninove zou een contract voor vijf jaar met de organisatie tekenen om de finish in Meerbeke te leggen. De stad betaalt daarvoor samen met het aankomstcomité in Meerbeke jaarlijks 200.000 euro.