• home
 • video
 • pas verschenen

  Beachduo Gielen en Mouha: "We kunnen weer meedraaien aan de top"

  Liesbeth Mouha en Katrien Gielen in actie in Den Haag.

  Bijna 9 jaar geleden eindigde beachvolleybalster Liesbeth Mouha 9e op de Spelen in Peking. Nu timmert ze met Katrien Gielen aan de weg terug. "Als we nog stapjes kunnen zetten, dan zijn de Spelen van 2020 in Tokio een realistisch doel", zegt de 34-jarige Mouha.

  Gielen: "Gemerkt dat we weer kunnen meedraaien aan de top"

  Afgelopen weekend schitterden Dries Koekelkoren en Tom van Walle in het zand met hun zege in de CEV Masters. Een week eerder deden Liesbeth Mouha en Katrien Gielen (26) ook van zich spreken met hun parcours op de World Tour-manche in Den Haag.

  "Het was fijn om weer op het hoogste niveau tegen de toppers te spelen en ons te plaatsen voor de hoofdtabel", zegt Mouha. "We hebben ook het gevoel dat we daar thuishoren."

  Mouha en Gielen haalden via de kwalificaties de hoofdtabel en nadat ze de groepsfase hadden overleefd dwongen ze de Braziliaanse tandem Fernanda/Barbara (nummer 14 op de wereldranking) tot een tiebreak (foto).

  "Heel veel speelsters kwamen ons achteraf zeggen dat we een goed niveau hadden gehaald", zegt Gielen. "We zijn er 4 jaar uit geweest en in Den Haag hebben we gemerkt dat we weer kunnen meedraaien aan de top."

  Mouha: "Ik geniet nu veel meer wanneer ik op het zand sta"

  Mouha en Gielen grepen nipt naast een ticket voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Dat was voor Mouha het sein om andere prioriteiten te leggen. "Maar na mijn zwangerschappen voelde ik dat het nog kriebelde. Het was toen nu of nooit."

  "Ik heb vorig jaar in augustus afgesproken met Katrien en het was onmiddellijk duidelijk dat we nog dezelfde doelen hadden." In 2012 sprak Mouha nog van een burn-out. "Vroeger was er enkel volleybal en was de druk heel hoog."

  "Die druk is er nu ook, maar door mijn gezin heb ik veel afleiding. De combinatie is veel zwaarder, maar wel leuker. Je leven is veel rijker en je leert relativeren, dat is het grootste verschil. Ik geniet nu veel meer wanneer ik op het zand sta."

  "Zonder steun van Sport Vlaanderen zou het niet lukken"

  Een comeback maken op het hoogste niveau is niet zo makkelijk, zeker als je onderaan de ladder moet beginnen. "In het begin hadden we niets, we hadden ook allebei onze job opgezegd en wisten niet of we steun zouden krijgen", vertelt Gielen.

  "Maar nu hebben we goed nieuws gekregen. We krijgen ondersteuning van Sport Vlaanderen en dat is een hele vooruitgang." Mouha vult aan: "De reizen en de hotels worden terugbetaald, zonder die steun zou het niet lukken."

  "Maar wij hebben nog geen inkomen, we leven van ons prijzengeld. Als we geen resultaten halen, dan hebben we geen geld." Mouha en Gielen worden ook gesteund door een trainer, een physical coach en een osteopaat. "We hebben het geluk dat onze trainer het allemaal voor niets doet. Het helpt dat we hem goed kennen, hij is ook mijn man."

  "Als we nog stapjes kunnen zetten, dan is Tokio realistisch"

  Zonder doel zou een comeback niet slagen: Gielen en Mouha hebben hun zinnen gezet op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "We hebben al een goed basisniveau. Als we nu nog stapjes kunnen zetten, dan is Tokio een realistisch doel", zegt Mouha.

  "Maar alles is afhankelijk van de toernooien. We moeten nu op de hoofdtabel geraken van de grote toernooien op de World Tour. We zullen jaar na jaar moeten bekijken of het nog haalbaar is. We moeten weer meedoen aan het EK en WK om die punten voor Tokio te behalen. Wij geloven dat het in orde komt."