• home
 • video
 • pas verschenen

  "In ruimtevaartcentrum werd de doping uit ons lichaam gezuiverd"

  Mogelijk gaat de beerput ook in het Russische voetbal open.

  De gereputeerde WADA-onderzoeker Richard McLaren verdenkt het Russische voetbal van gesjoemel met positieve dopingcontroles. Dat zegt de Canadees op de Duitse zender ARD.

  Richard McLaren publiceerde vorig jaar al een explosief dopingrapport over Rusland. Dat bracht een gestructureerd dopingsysteem in de Russische atletiek aan het licht. Nu beschikt de Canadese jurist van het Wereldantidopingagenyschap WADA ook over aanwijzingen van grootschalig gesjoemel in het Russische voetbal.

  McLaren schermt met mails uit 2015 waarin hooggeplaatste Russische functionarissen overleggen hoe ze een positief dopingstaal van een (momenteel nog actieve) Russsische eersteklassevoetballer kunnen verwisselen met een schoon, negatief staal.

  "We hebben informatie dat er gesjoemeld is met dopingstaal 387829. Er is gezocht naar een staal om het positieve te maskeren, wat erop kan wijzen dat er voor voetballers een depot bestaat van cleane stalen", zegt McLaren.

  In 2003, in de aanloop naar het EK 2004 in Portugal, was er al een dopingschandaal in het Russische voetbal. In een beslissende wedstrijd won Rusland van Wales, maar middenvelder Igor Titov (van Spartak Moskou) testte achteraf positief op een verboden product.

  In Kiev sprak de ARD zeer recentelijk met Vladislav Vasjtsjoek, een Oekraïner, die toen ook voor Spartak Moskou speelde.

  "Na de positieve test van Tiitov hebben alle Spartak-spelers een controle moeten ondergaan. Al die tests bleken positief. In die tijd kregen wij allemaal een klein pilletje voor een wedstrijd."

  Volgens Vasjtsjoek is daar toendertijd snel een mouw aan gepast. "We zijn allemaal naar een soort ruimtevaartcentrum gebracht, waar in speciale cabines ons bloed gezuiverd werd en we "ontgiftigd" werden."

  "Nog 155 verdachte stalen onderzoeken"

  McLaren wil de zaak tot op de bodem uitspitten, want er is nog. "We hebben 155 urinestalen klaar liggen die nog wachten op analyse van het WADA. Daar is waarschijnlijk ofwel mee gesjoemeld ofwel bevatten ze dopingproducten. Het WADA heeft de stalen in beslag genomen en heeft dat ook aan de FIFA gemeld."

  De ARD nam contact op met de UEFA, de FIFA, de Russische bond en het Russische ministerie van Sport om vragen te stellen over de materie, maar de instanties gaven niet thuis.