• home
 • video
 • pas verschenen

  6 mensen worden vervolgd voor aandeel in dood 96 fans bij Hillsborough-drama

  In 1989 stierven 96 Liverpool-supporters in Sheffield.

  De Britse openbare aanklager gaat 28 jaar na de Hillsborough-stadionramp toch zes mensen vervolgen. De toenmalige politiecommissaris David Duckenfield zal terecht staan voor doodslag door grove nalatigheid. Ook drie van zijn collega's, een advocaat en een steward worden vervolgd.

  Op 15 april 1989 speelden Liverpool en Nottingham Forrest in Sheffield in de halve finale van de FA Cup. 96 Liverpool-fans vonden de dood, toen de massa ongecontroleerd probeerde binnen te raken. De meesten stikten, omdat ze door de hekken geen kant meer uitkonden.

  De politie gaf destijds de schuld aan de supporters. Maar de families van de slachtoffers pikten die uitleg niet en zo begon er een jarenlange juridische strijd. Na een nieuw onderzoek pleitte een jury de supporters vorig jaar vrij en legde ze een deel van de verantwoordelijkheid bij de politie. Ook de gebrekkige inrichting van het stadion speelde een rol.

  Op basis van die uitspraak werden nu zes strafzaken opgestart. David Duckenfield, die op de dag van het drama aan het hoofd stond van de politie in en rond het stadion, wordt vervolgd voor doodslag door nalatigheid van 95 mensen. Het 96e slachtoffer stierf pas vier jaar na het drama en daardoor is de juridische termijn verstreken.

  Ook drie andere politiemensen, een advocaat en een steward worden vervolgd. Zij moeten zich verantwoorden voor onder andere het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften en het hinderen van het onderzoek.