• home
 • video
 • pas verschenen

  24.000 euro boete voor Deschacht voor gokken: "Hij heeft weinig schuldinzicht"

  Olivier Deschacht heeft een fikse boete gekregen.

  Olivier Deschacht heeft van de Kansspelcommissie een boete gekregen van 24.000 euro voor het gokken op wedstrijden van Anderlecht. Broer Xavier Deschacht moet 6.000 euro betalen. Volgens de Kansspelcommissie is de boete "hoger dan in gelijkaardige dossiers".

  Met 24.000 euro komt Olivier Deschacht er nog goed vanaf, want de Kansspelcommissie had een boete van 100.000 euro geëist. Maar de commissie had wel oren naar de verdediging van Deschacht en deed uiteindelijk wat water bij de wijn.

  Over sportieve sancties spreekt de Kansspelcommissie zich niet uit. Deschacht kan ook nog in beroep gaan tegen de uitspraak bij de rechtbank van eerste aanleg.

  De feiten

  De Kansspelcommissie opende een onderzoek naar het gokgedrag van Olivier Deschacht nadat aan het licht was gekomen dat er in de voorbije 7 jaar 2.622 keer geld werd ingezet op voetbalwedstrijden vanaf het account van Olivier Deschacht.

  Daarbij zaten ook wedstrijden van Anderlecht, zelfs wedstrijden waarin Deschacht zelf op het veld stond. Dat is in strijd met het reglement van de voetbalbond.

  Olivier Deschacht hield altijd zijn onschuld staande en beweerde dat het zijn broer Xavier was die geld inzette met zijn account. Xavier Deschacht heeft van de Kansspelcommissie een boete van 6.000 euro gekregen.

  Ook Tuur Dierckx krijgt een boete van 6.000 euro. Hij zette een dertigtal keer in op matchen van zijn toenmalige club Club Brugge. Tegenwoordig speelt Dierckx voor Antwerp.

  Hogere boete, want "toonde weinig schuldinzicht"

  De Kansspelcommissie merkt op dat de boete voor Deschacht "hoger is dan in gelijkaardige dossiers." De commissie haalt hiervoor twee redenen aan. "Hij heeft als professionele speler op verschillende tijdstippen ingezet, zelfs op verlies van eigen matchen. Daarnaast toonde hij weinig schuldinzicht, ondanks dat de feiten zijn beoordeeld door verschillende instanties (onderzoekers, parket, Secretariaat en Commissie)."

  De commissie verwijst met name naar de wedstrijd die Anderlecht in de Champions League speelde tegen Benfica. Deschacht speelde zelf een uur mee in de match. Hij had op een nederlaag gegokt en dat werd het ook.